Wednesday, May 07, 2008

ME AND PSYCHIATRY

clerkchip ni sgt2 best!!
dlm klas ade bout 40 students je,and klas kat spital(rumah sakit Dr Soetomo)
bhs indon..rumah sakit = hospital.hehe
knape sy suke klas kat hospital?sbb kat hospital x panas,teduh..and the hospital sgt la dekat ng umah sy..
(berbanding campus..patut la sy slalu mls pg lecture).hehe

ok..here's the main story..
my group start kat psychiatry or jiwa..fyi,sy blaja dlm bhs indon..ssh dowh~
but still,medical terms tu still english la..

isnin(1st day) aritu,ktrg blaja intro dulu..lucky us,ktrg dpt interview 2 patients..
yang 1st patient ni cowok.die sgt byk ckp..die msk spital sbb slalu mngamuk..die mintak kereta CRV ng ayah die tapi ayah die x mampu,trus die mngamuk.pastu die klau tym ckp,suke lompat2 cite..contoh ayat die cmni
"sy dulu dirawat di rmh sakit semarang,kemarin sy mkn ikan,sy dulu pernah kecelakaan(accident)"
haa~..aneh kn?tu la assosiasi longgar(sejenis gangguan arus pikiran).
tp yang penting die tau die sakit..so die ni tak termasuk org gila or psychotic.
2nd patient ni cewek..maybe sbb ktrg x pandai lagi interview,so die pon tak nk b'cerita sgt..
semua nk jwb "rahsia"..pastu die yakin klau die tu isteri sorang artis indon.adess..obses berat!!mmg die sakit jiwa sbb die taktau die sakit(ciyan tau tgk die)

2nd day-selasa..ktrg blaja gangguan mental organik(GMO)
or in eng organic mental disorders(OMD)..
OMD ni gangguan mental from mcm2 faktor yang ade kaitan ng otak..cth afta accident,afta demam panas,org tua(otak mengecil@atrophy),sbb drugs n mcm2 penyakit lagi la yang bley efek otak kite.contoh yang paling senang adalah nyanyuk(dementia)..n delirium.
patient yang 2nd day ni sorang je..die tak gile pon,tp die tgh dlm proses rehab kt spital.thanx to Methadone.

3rd day which is today,ktrg blajar gangguan mental non-organik@functional..biase nye memory and orientation diorang normal lagi.tapi crite2 diorg dh mngarut2 la.
haaa~..schizophrenia termasuk group ni la..
1st patient cewek..die ni mmg dh byk kali kuar msk wad jiwa..diz tym kes nye,die pukul parents die..alasan die,muke mak die jadi palsu and bapak die brubah jd muke mcm firaun..bler tanye muke firaun tu mcm mane,die ckp mcm sphinx(die men tembak je kot).tym die cite die pukul parents die tu,die cite sambil gelak2 lagi tau,scary x?(gejala euphoria and inadequate).tp die ckp die mnyesal..
and die ckp die jd mcm ni sejak jumpe sorang laki ni..diorang ngorat2 thru fon..pastu bler jumpe,die ckp die takut sbb laki tu bley b'tukar2 wajah..kejap ganteng,kejap jelek..
die ckp die slalu dgr suare laki tu ckp nk bunuh die la,mcm2 la lagi.
kesian kn?hm..tapi bler ktrg tanye lps ni klau nmpak org brubah2 lagi,die nk buat ape?die ckp die nk pukul lagi...ouh~...tak mnyesal la tu kn?huhu
2nd patient plak cowok..hm..yg ni mmg klaka tp ktrg tahan je gelak tym interview..
die ckp die lari dr rumah sbb ayah die nk jual die and nnt die mati..die ckp die x bleh mati sbb klau die mati,hari akan kiamat.pastu die ckp die ni utusan tuhan sbg wali sukajoko.ktrg tanye la,wali kn rmbut pjg,pdhal die rmbut pendek..pastu die ckp die br potong rmbut.ktrg tanye lagi,tugas wali tu ape..die ckp,utk bersihkn kali(bersihkn parit)..adess..pastu die ckp die nmpak sbelah kanan ade byk para wali and kat kiri ade byk setan2 Lapindo.
oh ye,die sgt care bout mangsa banjir lumpur yg disebabkn oleh company Lapindo tu.
die ckp die pegang kunci pintu syurga,ade kt jari telunjuk die..die je yang bley bukak..
mcm2 la lagi...

hurm..x logik n klaka kn?hurm...tapi sedih la tgk diorg2 ni..try imagine klau korang ni family diorang,mesti sedih kn?huhu..
interview diorang2 ni bkn senang..kne pandai wat ayat seswai ng ape yang kite nk diagnose,kne jage emotion diorang,kne wat diorang trust n mcm2 lagi..
moral of the story is hormati la semua org,siape pon die...

p/s : uh..saje nk share even x ley cite detail2 coz nnt langgar ethic plak..hehe..papai~..thanx 4 reading

4 comments:

Anonymous said...

hahaha...klakar..fun nyeh dh msk RS.. njoy nad!

botolbiru said...

macam mane la kamu lh tahan gelak ek
i mean that is so funny
i guess doctors are not bad job anyhow..heheheheh
i do admire people studying to become a doctor coz i fail terribly in that field.
gudluk nad in achieving your dreams

nadhirah said...

hehhe...terpakse la tahan gelak...tak baik la dr gelakkn patient.hehe
tapi sumpah klaka gler tym tu..thanx 4 reading babe!

:+:+: Ashikyn :+:+: said...

haha.. now dats crazy. hehe