Saturday, August 09, 2008

+ bobo?? +

sy ade ulcer dlm mulut...
kat area wisdom tooth yg sy pernah gtau tu..click.

yes!
sy x jd la nk cabut a.k.a wat minor operation gigi tu..
takOt!haha.
dh byk kali wat appointment ng my aunty..tp asyik tak jadi je.
sbb sy takOt.
takot tu mmg main reason la..tp kan,mmg my aunty ckp,tggu la wisdom teeth yg len kuar..
yg len tu tym x-ray mcm normal je,juz x kuar lagi..(malu kOt.LOL)
yg satu tu je(kanan bwh) senget n terbantut..lets name it 'bobo'.
nape bobo?suke ati la =p
bobo tu mcm kuar sparuh je+senget sbb it's stuck.
now kwn2 dentistry ku...ape kah term utk kes mcm bobo tu?
dh 2 ari dh ade ulcer ni..sakit la esp tym b'cakap,gosok gigi n makan.
actually sy dh lame sgt2 xde ulcer..cant even remember when was the last tym i had it.
so skang mcm merana gler.
b4 diz tgk mmber yang pkai braces relax je tym ade ulcer byk2 pd waktu yg same..
tepuk2..
basically,now sy jd malas nk bercakap...
sbb kurang b'cakap la sy merepek repek kt blog ni..haha..nasib la korang.

hurm..lg 2 weeks blk indon..
saje blk awal cket...eh,bkn awal sket..awal byk..9hari tu..
saje..bley la ready b4 kuliah..cehhh~..
plus,sempat la bergumbira dlu dgn mmber2 yg kt indon now
and bf yg kt indon now.haha..


-n-

6 comments:

D.i.e.y.L.a said...

olo cian die.
heh~
ulser letak la bonjela.
pasti berhasil!
wah!
hehe~

ayenaucyuk said...

saye Arina Aliaa ingin menjawab pertanyaan cik Nad psl...(amende ek soklan ko td tuh??condition ko skrg nih panggil ape ke??lebey kurg cmtu la kan soklan die kan)

Nadhirah skrg mengalami impaksi gigi, kLas brape tak leh nk ckp kalau tak tgk xray die.Ulcer tu MAYBE adalah suatu gejala yang dipanggil PERIKORONITIS..hal ini disebabkan lapisan perikorona mengalami keradangan disebabkan faktor lokal (seperti IMPACTED BOBO td)dan sebagainya..ciri2 kite kne perikoronitis ni antaranye ulcer td tu laa..other worst cases melibatkan trismus, yaitu kesukaran utk membuka mulut.yg menyebabkan px tu malas nk bckp..alamak, ko trismus ke???nk tau trismus ke tak, cube buke mulut pastu ukur brape jari bleh masuk dalam mulut.jari tu mstilah disusun secara vertikal sebaris.ngerti???patokan nk tau impaksi klas brape tu kalau rahang bawah adalah berdasarkan kedudukan BOBO terhadap ramus ascendens.dibagi 2, yaitu klas dan posisi.klas A,B,C ditentukan dengan jmlh space between BOBO ng ramus ascendens terbabit.posisi tu plak kedalaman BOBO dlm rahang..(depth)
cenggitu la lebeh kurang..

actually, aku tak brape sure psl klas ng posisi, ade kemungkinan beso aku terbalik.haha..tp lebih kurg gitu la. u get the picturer right??

nadhirah mohd shakri said...

haha..got it..(kinda..haha)..oh ye,ckin pernah gtau..bobo ni m'alami impaksi gigi..bout d ulcer..aku stuju..sbb inflammation..tapi takde la smpai trismus kot!!hehe..bout ulcer tu,dlm mulut slalu nye bacteria ape yg ske sbb kn ulcer ek?..aku tau klau ulcer kt usus e.coli la kn..mulut tatau..haha...ni mesti sbb aku asyik x smpai je nk brus bobo tu..kehkeh..

nadhirah mohd shakri said...

nway,gile la ayina explain detail..hehe..tepuk2!..macey Drg.Arina...kat indon Drg=Dr gigi

:+:+: Ashikyn :+:+: said...

arina poyo la.lol
tu la bkal doc kte. die da tunjuk skil die xde chance la i nk sibuk explain gak.hehe.
neways ulcer tu sebab pericoronitis
BOBO da besar, nk kua dah
tapi baju die (yo gusi) kecik
mne muat beb
sakit tu sbb pressure BOBO nk kua
hehe
i bley cabut kn nex sem if u want
hehe(senyum dr ear 2 ear)

nadhirah mohd shakri said...

haha...Drg.ashikin...bia btol u nak cabut gigi i next sem...bley je i sumbangkan markah for u lagi..hahaha.tgk la cne..eh,korang dh ley wat minor operation ek next sem??huhu