Friday, November 28, 2008

OnG ON CALL =)

chak!!terkejut tak?terkejut tak??ala..terkejut la..

dah 3 ari tau sy tak update blog..maka anda harus lah terkejut sbb sy ade entry baru =D
actually,lately busy sket.ecece..bg jawapan standard plak..

busy dgn ape pon sy tak pasti...tapi sy mmg busy.haha.
smalam( jumaat 28/11/08) adalah hari yg sangat bersejarah!tapi yan
g penting hari bersejarah sy tak seboring class sejarah time skolah dlu (sori ek kepada sape2 yang suke subject sejarah..sy paling benci+malas+susah nak blaja sejarah!).jap2..tapi ade ke org suke subject sejarah?!??haha

termelencong plak..ok,kembali ke jalan yang benar..
mcm sy gtau aritu..sy kne on-call a.k.a jaga kat OnG on friday,28/11 fro
m 10pm till 6am..fuh~
hari jumaat takde kuliah.klau korang la kan..mesti pikir nk tido siang lame2 so that nanti malam tak ngantok kan?ha...tu la..sy pon plan nk buat camtu.tapi taktau la ape masalah,sy takley tido petang tu!dah bergolek-golek kat katil,berguling2 kat lantai,study bende2 yang boring,bace novel..tp tak pejam2 gak mate sy~ tensyen2.

tak leh tido.sedeh =(

pejam celik pejam celik dah nak malam pown..
sy pon siap2 sbb nak pegi rumah uniey.
lupe plak nk gtau..smalam ade belated birthday party uniey!

HAPPY BIRTHDAY UNIEY!!

(before pegi sane,sempat lagi pegi cafe glass utk beli hadiah uniey..haha..bertuah punye kawan!)
kenyang..dah makan bihun,sy sumbat cake plak..kenyang gilos tau!aish~.. kenyang2 ni cpt ngantuk.kwang3.

after that,balik umah dlu..
skejap je..pastu dah kne siap2 nak pegi hospital.kul 9.45pm sampai lah diriku kat spital tersebut~..cehh~..punctual tuuu..klau pegi kuliah,susah plak nak punctual.haha.

rumah sakit Dr. Soetomo,IRD

sampai je,sy and lain2 pegi lapor diri kat Docs..
pastu dah blur nak buat ape..(dah la sy ngantok gile time tu.ei!tu la,sape soh takleh tido petang?)
naseb baik ade abg arep(die dah doctor muda).. die yang explain2 psal patients kat situ.. banyak jugak case malam tu... ade patient yang pre-eclampsia, ade yang sakit jantung, ade yang tgh sakit perot sbb baby dh nak kuar, and paling sedey case IUFD(inta uterine fetal death) tak sempat lahirkan baby tu dah mati dalam perot ='(
pastu abg arep and mbak2 and mas2 Doctor Muda lain tunjuk kat kitorang care nak pasang the non-stress test (NST) and of coz the leopold.

blood + urine
tgh bohsan menunggu, benda alah ni pon nk capture.ngeh3.


aish~..bile la ade org nak beranak niii!? bohsan gile time tu..dah la takde tpt duduk.. kebas kaki tau tak?! kehulu kehilir je keje.dah la mata gaya2 nak tido..mcm zombie.nad jadi zombie =p

tunggu pnye tunggu.. tibe2 ade la sorang patient ni nak bersalin.terus jd segar!
haaaa...ni la bende yang membuatkan sy ckp 28/11/08 hari bersejarah sy..
FIRST TIME sy tgk partus/persalinan secara LIVE!
rupe2 nye takde la terok sgt pown..dlm video or TV lagi ngeri kowt.
ciyan ibu tu,kene episiotomi(vulva kne gunting-pap!pap!) coz pembukaan tak cukup besar.

awal2 die tanak nanges.

dah mandi dah..
IT'S A GIRL~!
waah..bertambah lagi jumlah kaum hawa.haha
baby ni kecik2 dah syantek.

lucky btol malam tu..after tgk persalinan normal tu,satu lagi patient(yang pre-eclampsia tadi) dah ready nak pegi operation room.die kne operate sebab tekanan darah die tinggi(pre-eclampsia),so bahaya kalau die mengejan/meneran waktu persalinan normal-boleh pecah vasa kat otak.
doctors ckp 2 org je boley join operation tu..sbb dh teringin sgt,sy pon volunteer la(ecece~)

ni satu lagi..hari ini dalam sejarah!FIRST TIME MASUK OPERATION ROOM!haha.
jakun sungguh diriku..
best sangat!dari awal sampai abes..ade la dalam 2 jam operation tu.i get to see and tolong2.

ok ade confession,mule2 sy rase cam pening2 gak bile doctors tu belah perut makcik tu..darah takyah cakap la..lagi byk dr persalinan normal..huhu.tp sy bajet2 tough je la.tak ke malu klau mintak excuse nak kuar?!haha.lagi malu klau tibe2 pengsan kan?selamat, bajet2 tough sy menjadi.=p

all after all,i enjoyed it~

before masuk operation room.
berfoto itu penting ye kwn2 =p

suasana dlm room ni sgt santai..borak2..
ape lagi,pekk!!amek gambar!

dah kuar~!!
IT'S A BOY!
syomel gile..mulut nak muncung..olololo~

aftermath.
very2 pale.
ahaha..sumpah ngantuk gile, tak cukup oksigen and lapar!~


ok..tu je nak share... next wekk clerkship for BEDAH..wuhuu.. rase cam tak sabar plak!

6 comments:

D.i.e.y.L.a said...

e seram!!

nurainmunderfahn. said...

k.nad!
first of all, shaye minat sejarah okayh. haha.rs org mnat sejarah ni skema jer.
2nd, eh.. ni part dr sutomo yg baru ke? cm shopping complex lak.hehe.
3rd,wawawa.bestnyer da dpt xprienceee!!

[missunshine] said...

wah menarikk!!!rs cm nk tarik kaki n tgn bby tue...hahaha=))

_ciK ja_ said...

bestnyer macam cerita ER suka nyer.. bestlah... isk2...

nadhirah mohd shakri said...

dieyla : huaarghh!!makan budak! seram gak la sposen...eh,byk2 sen.. tp terpakse la

ain : hahahaha....oops!igtkn xde org minat sejarah =p
ni kat UGD,unit gawat darurat.jgn tertipu dgn gmbar tuu...klau live biase jew...

alin : haha...eyp!!!kejam nyeeh..hehe syomel sgt the babies

cik ja :hehe... ER ek..hurm..more to grey's anat kowt sbb santai gile..hehe...best2

:+:+: Ashikyn :+:+: said...

semua org shud know! nad cam dying nak pujuk everybody yg dtg kt bday uni to tman her jaga that nite..

hehe..she's like so gtal2 tuka2 shift. hehe.. sorry nad. i bocah.tdo kul 9p.m every day. huuuuuuu...