Tuesday, March 31, 2009

I LOVE U

-Sometimes God give you the wrong ones first so that whenever you meet the right one, you'll know-


i know~..


Rafel and Is are so manje together.

haha

arina?
JOM!!

(^o^)v

exam

EXAMS are coming.. MCQ,Mini C ex and OSCE
plus an assigment needs to be done.

darn i'm so dead.so little time,so much to read.ehem,not just to read,but to memorize and of course to spill them during the exams.

who was the first person that came up with this KBK idea anyway?!
*KBK is..erm,i'm not sure whut it stands for but it's my batch's 1y-and-half-dokter-muda programme*

just 4 weeks for ENT is such a nightmare.busy like h*ll.
not that i study hard (haha) but it feels like ages since i felt so stress-free!

yesterday,some friends came to my kost to hand me the invitation letter to one of my favorite activities in surabaya,malaysians gathering
*tak boleh balik malaysia,jumpe students malaysia pon dah happy*

FAMILY DAY.
this saturday.
i'm freaking excited.


the previous one(on 1st jan 2008) was tremendously great and i enjoyed it very much.
and now they're organizing it again.
but i'm not sure of joining it or not. (T.T)
i got Mini C Ex this coming Monday. and it requires me a h*ll lot of hardwork since i always always and always suke study last minute. padan muke nadhirah!boo~

Thursday, March 26, 2009

WHEN LIFE GETS BORING

i woke up with pain in my precious gut.
u gotta be kidding me!
why is this happening to me?again?
is this even real life? (kasi drama skett =p )


DIARRHEA.
hate it.
can i just let it be?like ignoring the urgency feeling instead of running to the toilet for thousand times? penat laa ='(

ok u guys hold on..i'm soon gonna end this nasty topic.haha.

perasan tak?kalau saye sakit je,mesti sebab diarrhea.urgh~

-nasty topic ended-


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

this is what i do when life gets boring :

Answering Personality Test! =)

what do people think of me at first sight?


YOU ARE MAYBE A BIT AGGRESSIVE
You scare ppl!but you are not mean, you are a good friend once people come to know you..just be a bit more open!




YEKE????SPEAK UP PEOPLE.. do i look aggressive? hehe.. macam salah je. mane adee =p


what animal is most like me??

penguin
you are shy and cute you also have a hidden talent.


haha. i love penguins!!
alalala~ comel nye penguin kat atas tu. perot nak bulatt =p
pap pap pap! pukul perot penguin tu.haha


which zodiac sign am i most compatible with?


Libra
You are most compatible with LIBRA!
I'm sure most of your friends are Librans! Together you're going to rock!
They have elegance, charm and good taste, are naturally kind, very gentle, and lovers of beauty, harmony (both in music and social living) and the pleasures that these bring.
They have good critical faculty and are able to stand back and look impartially at matters which call for an impartial judgment to be made on them.
Their characters are on the whole balanced, diplomatic and even tempered.
Their love of pleasure may lead them into extravagance.
Librans love to impose a sense of order in their lives-everything must look perfect-appearance, clothing, possessions, home and environment must be scrupulously clean and tid.
To achieve balance in all aspects of their lives is the ultimate aim of most Librans, but sometimes the means does not justify the end.


alaaaa..jantungmanis adalah Leo. *dush2!*
siape Libran?angkat tangan!ngeeee =D (nak kene hempuk ngan rafel)

jantungmanis dapat name baru,RAFEL.
asyrafelmiza

Wednesday, March 25, 2009

ICE CREAM

japgi nak pegi makan eskrem!

YEAY!!!


MALASNYE NAK BELAJAR!!!!!!!!!

arghh...tolongla..

apsal la asyik ngantuk je?
exam dah dekat tapi kesedaran untuk study masih ditahap minimal.
saye sedar diri..masih banyak yang saye taktau,banyak yang belum dihafal,jauh ketinggalan pulak tu.
tapi kemalasan mengatasi segalanya.


-saye yang pemalas-

Tuesday, March 24, 2009

SAYE DOKTER MUDA BARU BELAJAR

yuhu..gembiranye jumpe lappy arini. smalam tak bukak lappy puppy, pagi tadi pon tak sempat sebab kne ade kat hospital pukul 6.30pagi, pastu after class saye teman yasmin on-call pulak.
rajin la pulak nak teman min on-call. hehe.. teman on-call skejap je, 6 jam sahaja and saye sangat penat dan mengantuk.
kalau tido kat sane kan macam kesian la kat DM lain tak cukup space untuk tido.
gilak..balik from on-call terus online.eii..awak ni addictive taw bee-dee. (padahal takley bukak facebook and yahoo.dasar lho IM2 3G broadband lembab mcm sipot)

erm.. rasenye tak adil la nak cakap awal-awal pasal ni.. tapi kan kan,kalau boleh, saye taknak jadi specialist ENT. haha.. ENT banyak and macam bosan dan tak sesuai dengan jiwa saye. haha. baru first lab dah banyak songeh. sori Docs!
tapi kalau ditakdirkan jodoh saye dengan ENT,saye tak kesah pown.hehe.

joom usha jadual on-call saye kat ENT ni.

hari sabtu ni (28/03/09) : 7am - 7pm (12hours)
hari isnin (06/04/09) : 1pm - 7am (18hours)
hari isnin (13/04/09) : 1pm - 7am (18hours)

*next week dah start exam.i'm soooo DEAD!
* 18/4/09 (sabtu) = WISUDA!!! sile la datang untuk memeriahkan majlis.haha.. macam kenduri kawen je. *nadhirah ni dah tak sabar nak kawen nampaknye*

yang paling penting kawan-kawan.. SANGAT PENTING!
my next cuti will be on 26 JULY 2010!

eits!sile bace betol2..bukan 2009 taw.. 26 JULY 2010! ( tu pun 2 minggu jer)

means dalam 1 tahun 3 bulan lagi baru la saye dapat bercuti dan ber-hu-ha-hu-ha. =p

sebelum tarikh tu,saye memang tak cuti langsung kecuali pada hari cuti umum macam hari raye(tak tentu lagi cuti berapa hari- konfem tak balik malaysia),cuti christmas,etc..

sadis?
memang!


sangat~

semangat nad! habiskan cepat-cepat. bende ni yang menentukan dapat balik on time ke tak.

BALIK MALAYSIA FOR GOOD~... hurm... indahnye.


p/s : khas buat FRENNY yang skarang sedang berlibur kat malaysia~... NAD SANGAT JELES!!

Sunday, March 22, 2009

tic TAG toe - MY WEDDING

erkk...kne tag oleh orang bermata palsu,dieyla.
rase macam pernah jawab tag ni..haha...layan je la..
(kantoi suke jwb tag)


1. How old are you?

21.. hahaha..klau ikot tahun 22 la.tak kire..21 agy.

2. Are you single?

hurm...klau tak kawen single la kan??hehe.. i'd say i'm TAKEN already. by a man who loves me unconditionally =)

3. At what age do you think you’ll get married?

dieyla nak kawen 090909 ni..(saje buat kontroversi).
saye rase saye akan kawen after dieyla kawen.ahahah.
awak..bile nak tawen wak? =p

4. Do you think you’ll be marrying the person you are with now?

InsyaAllah~ kalau ade jodoh.amin~..doakan ye korang(haha..gatal)
penat2 bercinta sedih la klau tak jadi.haha.
i think i've met the perfect person for me.tergantung jodoh je ade ke tak.
bak kate pepatah yang direka oleh sape pon saye tak tau : sayangilah orang yang betul2 menyayangi anda.

5. If not, who do you want to marry?

edward cullen atau dengan erti kata lain,saye taknak kawen ng orang lain.(sebab tak logik la kan dapat kawen ng edward cullen)

6. Who will be your bridesmaid & bestman?

jacob and bella (klau saye jadi kawen ng edward cullen)
or maybe Alice,Rosalie,Emmet and Jasper boleh join skali.hahaha

7. Do you want a garden/beach or traditional wedding?

Garden! tp kat malaysia susah sket sbb slalu hujan,panas pulak tu.hehe.so..terpakse la traditional or tertutup je.

8. Where do you plan to go on honeymoon?

VANICE!! haha..cepat je.nampak sangat dah plan =p
or maybe australia je..
or SABAH! =)

9. How many guests do you think you’ll invite?

sile tanye ibu bapa saye...dan ibu bapa mertua saya.hahahahaha

10. Will that include your exes?

hehe..mesti la..semua orang boleh datang.silekan datang yer..

11. How many layers of cake do you want?

hurm..tak kesah,asalkan jangan lagi tinggi dari saye sudah la.haha..klau tak,cane nak potong??

12. When do you want to get married, morning or evening?

orang melayu biase nye pagi la kan?

13. Name the song/tune you’d like to play at your wedding:

wonderwall by Ryan Adams
or maybe Bless the Broken Road by Rascal Flatts

14. Do you prefer fine dining or just normal spoon & fork?knife?

normal spoon&fork jer

15. Champagne or red wine?

neither..HARAM laa..haha..tapi suke kaler red wine!! so,kite pilih kaler same ng red wine iaitu ribena!saye memang penggila ribena

16. Honeymoon right after the wedding or days after the wedding?

tatau...right after la baru best betol tak?. haha

17. Money or household items?

Nak dua dua jugaaaak..

18. How many kids would you like to have?

kalau ade rezeki...nak 4!! haha..tapi asyraf tanak banyak2...die nak 2 je =(
ade kee...wekkk..tak kireee..nak 4 jugak..lagi best kalau dapat kembar..

19. Will you record your honeymoon in DVD/CD?

nak nak nak

20. Whose wedding plan would you like to know ?

ASYRAF ELMIZA
arina aliaa
irah
cikin
amar amirah
alin
saffy
ain
frenny
elida
nedd
zu
nou
kak zahidah!


p/s : nak tag kemma tp die dah kawen =)


TAG NI MEMANG BUAT SAYE BERANGAN..arkk..

AWAK BAIK

fuh~..
disebabkan asyik nampak previous entry,so saye kne buat entry baru..biar previous entry duk bawah2 sket.haha..*dah jangkit jadi psycho jugak*

HARI NI BEST!!

dah agak lame saye tak pegi TP..tunjungan Plaza terchenta..4 mall yang jadi 1.haha.tu kate zaim jogja.
disebabkan pagi2 lagi kene kejut oleh orang psycho..so saye decide arini nak meronggeng.ronggeng dgn asyraf..hehe..smalam dah date ng arina aliaa dah.

takde pape yang menarik pon harini. keluar pegi TP,sebab saye nak beli note book untuk THT. besok start lab,harini baru nak sebok2 beli note book and pen.haha.sengal.
pastu window shopping.nak shopping macam takde mood and takde fulus.

tunggu ayah and umi datang bulan 4 nnt nak shopping byk2. yeay! tak sabarnyeee
*lupe nak cakap,parents saye tibe2 nak datang wisuda nnt..hehehe..yeay!!*

pastu kitorang pegi la usha movie ape ade tengah tayang.hurm~ same je,takde perubahan..
so,tak tengok movie la jawabnye.
kebosanan bermula.
ape lagiiii....cari makan la!haha
before pegi TP,kitorang dah lunch.so taknak la cari makan yang berat2 sgt.

kitorang berjaya memborong kat BREAD LIFE.

tuna mantra due bijik. - my ALL TIME FAVORITE!korang mesti try..sedap gilee.
strawberry heaven.
chocolate mood.

pastu mengopi di Coffee Bean selama berapa jam ek awak?lupe =p
nak beli makanan kat coffee bean macam tak mampu sangat.kat indon ni terasa mahal la sebab berpuluh2 ribu.haha.

dah bosan mengopi sambil makan tuna mantra kt coffee bean,(asyraf kesejukan sebenarnye.ngengade)..kitorang pon decide nak balik.

tengah jalan nak keluar TP,saye cakap la kat asyraf..nak pegi URANUS.. nak beli buku ENT. haa...see...esok nak lab baru sebok2 nak beli note book,pen and buku rujukan.haha

die sangat penat and malas nak pegi URANUS.
saye pon tanpa segan silu,terus merajok.
well,merajok memang profession saye.hahahaha.

*geli la pulak,merajuk pon nak gtaw kat blog..haha.takpe..nak cakap kt sape lagi klau bukan kat bloggy doggy kan..hehe..and supaya sy ingat kegedikan diri sendiri yang kuat merajuk*


naseb baik la jantungmanis tu sangat sporting and tahan/pandai melayan kerenah saye yang suke menyusahkan die ni..

erkk...susah ke awk??ooooo....nampak niii??? =p

memujuk pulak adalah hobby die..eh...dah macam specialist dah pon.haha.
THANKS DEAR~
nanti nad tak majop2 daaaaahh =p

pastu mesti la kitorang end up pegi URANUS..hehe
berjaya beli buku ENT BOIES.
hopefully lengkap and berbaloi la.

arkkk..ape nak jadi ni.....sempat lagi berblogging??!!
ok..bye~

ORANG PSYCHO

membebel..orang kate macam dah jadi lumrah for wanita untuk membebel.haha..sy rase ade btol jugak. even saye jarang membebel kat real life(yekee???), saye sgt suke membebel kat blog.

ceeeh...nak membebel pon ade intro dulu.haha.

harini adalah hari psycho sedunia nadhirah. sgt psycho sampai saye takleh pikir perkara lain yang lebih psycho drp bende yang terjadi harini.

pukul 8.45 am tibe2 ibu kost saye ketuk2 pintu..

"nadhirah..itu ada teman kamu di luar" - ade kwn datang kat luar.

i was like 'sape la datang pagi2 buta ni..(erkk..pagi la sgt kul 8.haha)'
orang pertama yang saye pikir - arina aliaa..haha.tatau nape.maybe sebab die suke datang kost saye.haha.
tengok hp kot2 ade orang dah msg nak datang..takde pulak.
so saye intai la dulu thru tingkap...

ade sorang laki...laki yang tak dikenali..bukan dak malaysia.
muke putih2 macam ala2 arab sket.umur macam baya2 saye la kot. tak tinggi sangat.

disebabkan sy sgt malas nk bangun,plus takot nak jumpe orang tu..
saye suruh ibu kost yang jumpe and tanye nak pesan pape ke.
konon2 nadhirah tak bangun lagi and malas nak jumpe orang la.haha..padahal takot.

saye tunggu je kat bilik..

tak lame pastu..ibu kost pon datang..
rupe2 nye...
orang tu psycho ok!!!

die cakap.. die kawan kepada teman kampus saye.as in kawan kpd classmate sy la kot.
teman kampus saye which is kawan die yang cerita pasal saye kat die. korang paham tak ni?
haha.

die cakap kat ibu kost "pengen kenalan aja" - nak berkenalan je.

GILE KE APE NAK BERKENALAN TERUS DATANG RUMAH?!! pagi2 pulak tu.

lagi die cakap kat ibu kost..die nak ajak saye keluar jalan2 harini.

arkkk..tolong laaa...psycho taaak??!

pastu ibu kost cakap la,nanti die cakap kat saye.ibu kost suruh die balik je dulu.
ibu kost macam dah syak something's wrong la.yela,dah la saye tak kenal..pastu nak ajak jalan2.gilos.*oops*

pastu die start tanye2 kat ibu kost.."nadhirah itu rupanya gimana?".."dia itu gimana?" blablablabla~

ibu kost cakap "emang,nadhirah itu cakep anaknya" - bangge =D hahaha.takmau la translate in BM..*blush2*

dah kene pakse banyak kali baru la die balik.
eish..tibe2 rase tak selamat.
takot nye kalau die datang lagi..

macam2 persoalan timbul :

-sape teman kampus saye yang konon2 nye cite pasal saye kat orang psycho tu??
scary la kot sebab die cakap nak jumpe NADHIRAH!!

-ape yang die cite??

-ape yang die cite sampai mamat psycho datang rumah nak jumpe saye??

-macam mane die taw rumah saye???!!

-ape die nak??

-die taktau ke saye ade boyfriend yang baik lagi caring lagi sweet lagi romanticus(sket2 je la),haha.ok..ni tambahan jew.hehe

-ke die buat2 cerita???die pegi je rumah sape2 and randomly sebut name and kebetulan tepat??
hahaha,,ajaib!

-ADEKAH DIE AKAN DATANG LAGI????


TOLONG~
SAYE TAKOT!!!
='(

Saturday, March 21, 2009

saye aneh

dah abes bace new moon!
haha..dah lame gile beli but haritu baru ade chance nak bace.
time beli dulu,bg asyraf bace dlu sebab sy konon2 nak study for final.
pastu cuti sem lupe nak bawak balik malaysia.
so baru sekarang la dapat bace.macam tak caye je abeskan buku/novel (same je la) new moon dalam 5 hari je.
biase nye buku nipis2 pon ade la dalam seminggu nak abes. kalau bace buku harry potter takyah cakap la brape lame nak abeskan(tapi skarang dah tak bace harry potter dah)

saye suke sangat3 bace english novel tapi saye seorang pembace novel yang lembab.haha. pastu kalau rase buku tu macam bosan,tanpa segan silu saye akan tukar bace buku lain. suke-suki je nak camtu kan?hehe.
biase nye buku yang saye hanya mampu bace separuh jalan adalah buku2 yang saye pinjam from mr. asyraf elmiza. and buku yang paling saye ingat(buku yang tak larat nak bace) is VERNON GOD LITTLE.
siriesly, sori la kalau ade diantara korang ni peminat buku vernon god little tu jugak. ape inti buku tu?saye tak paham laaa.. farken sane..farken sini.oops..asyraf elmiza,awak jgn la marah..saye taw awak suke buku tu.ni pendapat saye yang tak sempat abiskan buku tersebut je. haha.


ok,back to new moon!
arghh...BESTTTTTTTTT....tak caye,sile la bace.


sekarang ni saye tgh dilemma.. nak suke jacob ke edward ekk... jacob macam macho sgt2,dh la baik..gentleman lagi.tapi kalau dalam filem,pelakon die tak berapa nk hensem la.haha..hopefully nanti die jadi hensem sket. haha..ade ke...boleh eyh mintak2 camtu??gatal betol =p

aritu nampak irah bace eclipse..slurp2..mengiyurkan betol laaah.

mr. asyraf,awak kan baek..awak belikan la saye buku eclipse. pengennnn~ *wink2*
tatau malu btol la saye ni.permintaan terang-terangan melalui bloggy doggy.haha..bluek~

Wednesday, March 18, 2009

ENT here i come

all the rumors ( hope actually.haha) about the postponement of our senior clinical posting aren't coming true.sigh~
starting on 23rd march 2009 which is this coming monday, i will be working at RUMAH SAKIT DR. SOETOMO as a Dokter Muda with perfectly nothing in my head, i repeat, NOTHING!!
u know whut it means?
it means i am sooooooooooooooooooooo DEADDDDDDDDDDDDD.haha


1. my very first lab will be ENT a.k.a THT in bahasa indonesia. i'm going to be busy and face the hectic schedules or so i heard.i'm kinda thankful for not getting the major labs as my first.plus, there're malaysians in my group =)

2. i'm more than just pissed off that i feel like smashing or even burning the whole campus A of UNAIR especially those who are handling our wisuda(graduation) registration.they're making it so hard for us just to register. can u believe that they suddenly need a 6-month-old TOEFL certification??! - TOEFL tu mcm MUET la.

hello!!wake up and smell the nangka pie *oopsie*..i took the test when i was in sem 1 and it's obviously more than 6 months ago.
now we have to think about re-sitting the test with all the pressures of becoming DM soon (sori, i AM nervous because i know i'm not well-prepared,not well-eqiupped..maybe budak2 pandai relax je kot,i dunno).

but i've heard that malaysian students who scored above 500 can use the old results. i really hope so!!

3. here comes the worst.ha!!i know it is best served last. i told u we are special,our batch. we are somehow the first batch ever that will be facing the %^#@%* PBL during senior clinical posting. how 'lucky' can u get??
darn i thought i'm going to be free from PBL. one thing that i always well aware,always know in the pit of my stomach,from the crown of my head to the soles of my feet about PBL is how it's capable of making silly mistakes,that will cause us major problemos. i'm a hypocrite if i say i love PBL but actually i dont have any problem with PBL itself,i just hate the systems and the sick rules and the problems that orang2 PBL had caused us.
PBL people,just please..please la dont get us into any trouble again ok??


i get stressed easily.haha.sorry for overreacting.

btw, WISUDA is coming soon (18th april).i've already tempah a kebaya.i have no idea whut will it look like but i strictly said to the tailor that i only need a SIMPLE kebaya with kain/bawahan a lil bit kembang(easier for me to walk in high heels.ngeeheee =D)
if it turns out to be too vogue and blink-blink,i wont be wearing it.haha.
so if i'm wearing a plain baju kurung during wisuda,u know whut kind of kebaya i get from the tailor. =p

speaking bout wisuda,my family aren't coming due to busy-ness and my adik2 yang sekolah(bibik baru tak sampai lagi). it's ok,i dont mind at all.
in fact,i don't want my parents to sit and wait in the hot steamy hall for my name to be called,
not to forget the wheather outside the hall my siblings will have to bear.
it's just a wisuda anyway.we still have the 'pelantikan dokter' which for me is more important.


WISH ME LUCK!

.M.Y.S.E.R.Y.

i believe i'm not the unluckiest person in the whole wide world,considering a lot people are actually FIGHTING for food,shelter,better health even life,and any other basic needs.
so i'll try my very best not to whine too much.


this week has been a disaster i must say.


it started last couple days. i have no idea whut did i swallow to cause the massive diarrhea,which came perfectly with the combos - headache,nausea,vomitting and FEVER.
whoa~!

it was bad.and i'm serious!!
my body felt so weak that every movement i made sparked a massive pain.
i spent the days sleeping with a wet crumpled up towel on my head and going to the bathroom whenever 'it' came. i just hate the 'urgency' feeling.
i felt tired,exhausted,mad and dehydrated!!
tried to drink as many pocari sweat as i could to rehydrate my body.
ah!and the feeling of sprinting the gastric juice wasn't so great either.yuck yuck yuck!
not to forget losing the appetite.
gosh! it took me 2 months of holiday ok nak gain some weight and now i'm losing it all, just like that. =(

i'm glad i feel a lot better today.
anyhOo, i'd like to thank mr asyraf elmiza for being so supportive and caring. thanks for everything,thanks for the medicine,the isotonic drinks,the oralits,the food,the non-stop sms(s) asking me whether i need anything or not.i'm so sorry i worried u.u couldn't have given me anything i would need more. -- sori,jiwang sekejap.i dont have any intention to spread the stomach flu ok! =p
a bunch of thanks to my friends jugak yang ym and sms.sorry kalau ade yang tak reply.hehe

u people rawk!

Wednesday, March 11, 2009

SPM RESULT

solihin AFTER potong rambut.
gambar before potong rambut macam tak sanggop nak letak.
kahkah


result SPM keluar harini and saye sangat kepoh nak tau result my bro ni.
sebab haritu die macam tak brape confident,takot la..tu la..ni la..huhu.
so..tadi dah taw result die.

CONGRATULATION!!TAHNIAH!!
he got 8A1 and 1A2.


nampak macam malas pon,score jugak.
so good job bro.
and i'm so proud of u..
considering all the 'things' that u've been thru,this really shows that nothing can stop you or even break ur spirit.
don't forget to thank umi and ayah taw.. coz there's no one has ever been given more loving and unconditional support than u've been given by them.

SENIOR CLINICAL POSTING

hello bloggy doggy strawberry..(sori,saye mengidam nak makan stoberi coklat..arina??)

lagi pasal studies saye =D
tadi,pagi2 lagi (pukul 7 ok! tiap2 hari bangun lambat,tetibe arini kene bangun awal.badan saye tak biase lagi bangun pagi.haha.ngengados betol)

yerp,kul 7 pagi, dengan muke ngantuk,dengan tak pakai bedak, tak pakai ape nye(tapi saye pakai baju la weii) saye sampai kat bangunan diagnostik Rumah Sakit Dr. Soetomo..
ade perasmian Pradik.sori saye tataw pradik stands for whut tapi kitorang wajib ikut program 3 hari tu before jadi dokter muda.

perasmian die canggih..ni la first time dalam hidup saye,menghadiri perasmian yang ade pre-test.
PRE-TEST!! can u believe it?? belom ape-ape dah ade pre-test. (sebenarnye smalam dh dengar gossip pasal ade pre-test ni..tp saye buat2 tak dengar je.dengar ipod lagi bagus.ngeee =D adik junior jgn contohi)

pastu pagi tadi,buat-buat terkejut pulak ade pre-test.haha. nerves jugak sebab tak study.eh jap2.. nak study amende nye..soklan2 die semua yang takde kaitan ng pelajaran. semua pasal hospital soetomo. ade ke die tanye siapa wakil director bahagian keewangan hospital tu. (jalan2 dalam hospital tu pon saye boleh sesat,mane la nak taw pasal tu.)

dah abes pre-test,perasmian pulak.

well,antara bende yang saye baru taw harini :

1. Hospital Soetomo adalah Goverment Hospital terbesar kat Indonesia.
mmg besar and sangat seksa,nak tercabut kaki kalau nak jalan dari hujung ke hujung.tapi macam tak cukup besar jugak sebab banyak je orang merempat tido kat tepi2 lorong hospital tu.sigh~

2. Hospital Soetomo adalah Teaching Hospital yang paling lengkap kat Indonesia.
tapi saye rase masih jauh kurang maju compared to malaysia's.OBVIOUSLY!

3. kalau semua lancar,takde sangkot (amin~~), saye akan jadi DOKTER in 1 year and half je lagi.(means senior clinical posting ni 1 tahun setengah sahaje - kitorang 1st batch yang camni)
tapi...clear water don't sangka no boye.
sebab we malaysians tak payah ikut program intensif(kene masuk kampung for 1 year).
so,kitorang kene amek exam before balik malaysia.name die EXIT EXAM.
sangat menakutkan ok!

tu je la..ishk..23march ni start dokter muda.
tolonglah..tak ready pape pon ni =(

Thursday, March 05, 2009

TAG from kawan kawan

sebelum saye start buat tag ni..saye nk ckp sori sgt kepada orang len yang dah tag saye berkurun lame nye tapi masih takde kat blog ni..
IM2 sgt lembab and kalau nk upload gambar teramatlah lame,kadang2 fail..so tag yang bergambar kne postpone dulu la yerp =)

Instruction
1- Make a list of what you want on your birthday
2- The list should be 10 numbers
3- Post this image of this award to your posting
*cowi saffy dear..takleh la*
4-Give it to 10 friend of yours.



wow! my birthday is coming soon!(soon la sangat..2 bulan lagi)
excited la boleh buat wishlist =)

saye naaaaaak :

1. DVD / hasil download One Tree Hill season 2,3 and 4. or The OC season 4.haha

2. baju/casing ipod touch -- nak kaler putih!

3. scooter! aaaaa....ayah,help me.

4. chocolate cake/cheese cake breadtalk sepuas hati..[kat sini takde secret recipe =( ]

5. bed sheet+ comforter baru..nak kaler pink

6. crocs slip on.urm...any colour will do

7. charger ipod touch (yang boley sambung kat letrik)

8. cardigan ZARA kaler putih size M/S..hahaha.

9. jeans Lee Cooper..(saye suke jeans lee cooper sbb cutting die sgt seswai dgn saye and kain die best,for me lagi best dari Levi's.huhu)

10. erm..novel chasing harry winston.hehe

p/s : tak pandai la buat wishlist...tak pernah2 pon wat wishlist.lol...

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

TAG dari diri sendiri..(and tadi baru ain loot tag saye =p)
tadi view blog kak zahidah and saye sangat2 tertarik dgn personality test yang die buat..so saye buat la..(bak kate kak zahidah,girls just love doing this thing.lol)
pastu tetibe saye rase macam nak orang lain buat jugak.hehe

here's the tag!
go to this site : http://www.quizbox.com/personality/test82.aspx
answer all of the questions

once you have the answers,copy and paste them to your blog.

tagging your other friends is optional.

here's mine =)

Your view on yourself:

You are down-to-earth and people like you because you are so straightforward.
You are an efficient problem solver because you will listen to both sides of an argument before making a decision that usually appeals to both parties.

The type of girlfriend/boyfriend you are looking for:

You like serious, smart and determined people.
You don't judge a book by its cover, so good-looking people aren't necessarily your style.
This makes you an attractive person in many people's eyes.

Your readiness to commit to a relationship:

You are ready to commit as soon as you meet the right person (mesti laaaa)
And you believe you will pretty much know as soon as you might that person.

The seriousness of your love:

You like to flirt and behave seductively(ehem2..so NOT TRUE)
The opposite sex finds this very attractive, and that's why you'll always have admirers hanging off your arms.
But how serious are you about choosing someone to be in a relationship with?

Your views on education

Education is very important in life. You want to study hard and learn as much as you can. (yes yes yes)

The right job for you:

You're a practical person(memang pon) and will choose a secure job with a steady income (doctor??).
Knowing what you like to do is important.
Find a regular job doing just that and you'll be set for life.

How do you view success:

You are afraid of failure and scared to have a go at the career you would like to have in case you don't succeed.
Don't give up when you haven't yet even started! Be courageous. ( insyaAllah~)

What are you most afraid of:

You are concerned about your image and the way others see you.
This means that you try very hard to be accepted by other people.
It's time for you to believe in who you are, not what you wear.

Who is your true self:

You are full of energy and confidence. You are unpredictable, with moods changing as quickly as an ocean. You might occasionally be calm and still, but never for long.

this tag goes to :
kemma
arina
ckin
irah
amar
fren
izyan
dieyla
SYUK (hehe..syusyup majop orang tak tag die)
saffy
alin
ain
ewat


SILA CLICK DISINI

ORANG ANEH

tadi asyraf call...suara die sangat over excited.
"awak2!nak taw tak..tadi ade orang gile call"

i was like..orang gile? seriously gile? wah! menariks!haha

to make it short,lets just talk about the conversation between asyraf and the guy that he claimed 'gile'..

"kring kring kring" - Hp asyraf jantungmanisku berbunyi..hehe.ringtone die bukan bunyi kring3 la tapi..ade ke patot die nak pakai ringtone macamtu.

(unknown number)

biasanya kalau number pelik2 or unknown number yang keluar kat screen,maybe orang malaysia yang call..so dengan semangatnye asyraf angkat phone,die ingatkan mak die la kot.(anak mak la katekan =p )

orang gile : hello..

asyraf : hello?..

orang gile : kamu siapa? -- tak ke aneh,dah la die call,terus tanye kite sape.

asyraf : lho..kamu siapa?

orang gile : kamu siapa?

asyraf : saya asyraf.kamu siapa?
cop2..hahahha.tolonglah,klakanye main kamu-siapa-game ni.
ok...sambung2....

orang gile : kamu orang mana?

asyraf : saya orang afganistan. -- ya ampun,jantungmanis pegi layan pulak

orang gile : lho? afganistan di mana?


asyraf : *******
(lupe die jawab ape.nasib baik die tengah bace buku A Thousand Splendid Suns. buku tu pasal sorang pompuan Afganistan. takde la kene pikir jawapan lame sgt.hehe)

orang gile : kamu bohong ya? aku mau bunuh kamu.

asyraf : haha.ya udah..aku ga takut koq.(aku tak takot pon)


orang gile : kamu ga takut??? abis,kamu takut sama siapa?


asyraf : aku takut sama Allah

orang gile : kamu islam ta? (kamu orang islam ke?)

asyraf : eh...nggak..aku orang budha -- haha.buat lawak dgn org gile..bagus sgt la tu.haha.

orang gile : blablablabla


toottttt...asyraf letak..malas nak layan la kot.haha.

pastu org tu call lagi..tapi this time asyraf angkat and letak kat meja..biar la orang gile tu nak bebel sorang2..haha.makin gile la orang tu nanti.

p/s : conversation ni maybe tak sama dgn yang sebenar..saye ingat-ingat lupe.hehe tapi siries mamat tu saiko...acap plak boleh pegi layan..haha.

aneh aneh aja

Wednesday, March 04, 2009

WHEN IT RAINS

fuh~
surabaya sekarang asyik hujan je.rasenye before balik malaysia 2 bulan lepas pon surabaya dah start musim hujan.memang betol la,kat sini memang ade 2 musim dalam setahun.
musim hujan...which hujan akan turun bile2 mase dengan sangat lame.
and musim panas..which puanas giler,kering,berbulan-bulan tak hujan.

semalam dah janji ng ckin nak pegi IRBA..saye nak beli ikan!!(bukan ikan untuk dimasak ok,ikan untuk dibela.lol)
tapi sayangnye hujan pulak.

*IRBA = Irian Barat = Pasar tempat orang jual pets.IRBA tu open-air so tak besh la pegi kalau hujan*

macam2 pets ade..hamster,monyet,kucing,bunny,ikan dari yang biase & murah sampai la yang cun/kacuk & mahal.nway,belut pon ade(this might sound crazy but ckin did buy those belut as pets.haha.ckin the ratu haiwan)

walaupon semalam tu hujan lebat,saye still nak makan kat luar.makan kat area sini2 je la.hurm~kat bilik meggi takde.nak makan nasi jugak..ape lagi,saye redah je hujan dengan perkasa skali.haha.korang percaya tak kalau nak redah hujan kat sini memang harus perkasa ok!

saye nak share perkara yang saye rase korang sangat amat patut lakukan kalau nak redah hujan kat sini (omg,sangat amat patut?perosak betol la gue ni.hehe) :



1. pakai payung.hehe.pepatah "sediakan payung sebelum hujan" tu bukan bermaksud korang tak perlu "pakai payung waktu hujan" taw.

2. tunggu bile hujan dah macam kurang lebat baru keluar.siriesly,jangan la nak berjalan time hujan ribut tu.sia-sia je pakai payung,korang akan basah kuyup jugak.ntah2 payung pon boleh patah..hehe

3. bile hujan,pertumbuhan lecak akan sangat banyak dan sangat tak best la kalau kaki korang terpijak,apelagi terendam dalam lecak2 tersebut.so,korang kene sensitif and pandai elak lecak2 itu,ok?

4. pakai selipar jepun atau sandal buruk je.takyah ngengade nak pakai kasut or high heels ok. yang ni takyah la elaborate knape.hehe

5. pakai seluar yang bagi korang paling tak bermakna a.k.a yang paling korang tak sayang.sebab,somehow bile korang jalan atas jalan yang basah tu,air from jalan tu akan terpercik kat seluar korang.
nak kene cakap ke tahap kekotorang air kat indon ni??

6. bile dah sampai kat jalan besar and banyak kereta,sile la pandai2 jauhkan diri from 'lecak gergasi' yang berada di mereta tempat tu.haha.lecak gergasi tu takungan air kat jalan tu laa.
kalau korang bernasib malang,mesti korang kene splash dgn air tersebut bila kereta2 yang laju lalu.
*pengalaman peribadi.hehe..siries tak kelakar,kotor,busuk,geli,jijik..eiiuw!*


7. takyah mandi sebelum keluar,sebab lepas tu korang mesti akan mandi lagi.haha.salah satu sebab is banjir.adoyy..yang ni memang tak boleh nak buat ape la.kene ready physically and MENTALLY.kat sini drain system tak berapa bagus so senang banjir.banjir yang bercampur air longkang dan sampah sarap,tak dilupakan tikus2 mati.
*kalau banjir,saye rase baik duk rumah je,makan je ape yang ade*



rasenye tu je la yang saye nak share..hehe..hujan2 ni best betol la kalau tido..

Sunday, March 01, 2009

taknak letak title boleh tak?

I'M SO BORED!!!!
plz la..nak buat ape ni??
kelas pon taktau start bile.paling pon lagi sebulan kot.
lame kan?tapi unair ni licik,pandai...taknak bagi orang bergumbira dengan cuti panjang.cis2!
in between judisium and start class,ade sumpah DM and exam pradik.die saje je buat tengah2.so macam takleh la nk balik malaysia.pastu dah la tak keluarkan jadual ape2. entah2 bile2 mase je boleh ade acara or ape2.

*kalau bukan sebab dikerah pulang untuk judisium yang berlangsung 30minit (sahaja) tu,mesti sekarang saye still kat rumah.*

let see,sekarang pukul 11.40malam time malaysia..

time ni tengah duk depan TV sambil mengunyah sesuatu.kalau kat rumah,sy memang terbiase macam tu.kalau tgk TV,mesti kene kunyah pape.tapi takde la pegi kunyah karpet ke ape.gilo opo arek iki!(cakap jhowo sket).paling tidak makan potato chips(sungguh tak sehat),keropok,biskut,buah2(nampak sehat sket.hehe)...

tak pon tgk TV semata-mata nak tunggu adik laki saye balik rumah.biar la dah tersengguk2 and kadang2 tertido depan TV.saye kakak yang sweet(prasan).
orang tunggu result spm memang suke kuar malam.aish~

tak pon tengah online tanpa perasaan geram/sumpah seranah.streamyx laju ok..boleh ber 'plurk' dgn kwn2.hehe..kat sini jangan harap la,internet slow sgt2. ni pon tak sure lagi boleh post ke tak.hukhuk.

tak pon tengah tido..hurm..best nye tido kat rumah.cozy~

POOF!!!

balik ke dunia nyata,berada di surabaya.dengan taktau nak buat ape nye,taktau nak pegi mane. sebenarnye boleh je nk gi jalan2,tapi skarang tgh pokai.tu yang buat bertambah tak best.hoho.
melayan DVD la jawabnye..

stop whining nadhirah.. (yela.yela)

biase la pompuan,PMS nii =p (best betol jadi pompuan,bile2 mase boleh guna alasan PMS.hehe)

kesian korang,susah payah dah bace entry ni..rupe2 nye bende same je = saye membebel pasal UNAIR and SURABAYA.
pasni taknak la bebel lagi..ampun..ampun.hehe

tadi sebenarnye dah janji dengan yasmin.die ajak pegi Delta,celebrate birthday Weko.
malang tak berbau..tunggu punye tunggu jantungmanis,motor die rosak pulak. panjang la cite nye(malas nak cite).pokok nye kitorang tak pegi pon. macam nak naik cab,tapi dah penat and lapar gile time tu.kitorang pegi makan kat area dharmahusada then balik.
sebab rase bersalah,kitorang tanye la min diorangg tak pegi mane2 ke after that?(sape tak kenal min,hantu karoke..mane la taw diorang nak pg karoke after that.boleh jOin! =p)
min reply lambat.
sayang betol,bile min reply..saye dah tukar baju tido smue.takpe la..maybe next time..
lame tak kuar ng min.huhu
hari yang penat.fuh~

SCOOTER

TOLONG!!
nak beli scooter~
why?


1. scooter ni senang je nak bawak.takde clutch.macam main video game je (kott).haha. sori la saye fail sket bawak motor yang manual tu.jantungmanis dah ajar aritu,boleh la bawak sposen,tapi nak bawak kat jalan besar?dengan traffic indon ni??oh,mungkin tidak.

2. ongkos minyak takde la mahal gile.kalau jalan2 kat sini2 je, mungkin seminggu rp10 ribu je kot(ye ke irah?haha).kalau beli kereta,minyak mahal dengan jam nye lagi.pastu kalau pikir2 balik macam tak mampu je nak beli kereta.dah la kene bayar full trus,pastu nak kene pindah kat tempat yang ade garaj lagi.hurm..

3. basikal?hurm...ok jugak.tapi penat la nak kayuh.hahaha.mane la taw bile dah masuk Dokter Muda nanti rushing ke hape kan.

4. saye sangat taknak naik beca dah!! beca ni ridiculously mahal ok.benci btol la.dah la kadang2 bawak macam sipot.pastu ade pulak yang bawak macam tengah masuk pertandingan beca paling laju.yang paling saye tak suke,beca yang tak reti nak break bile jumpe bumper. terloncat2 ai. pastu boleh pulak nak mintak harge mahal.hadoyy...

5. scooter comel.hehe.kecik je..nak beli honda beat(macam ain loot)..uwaaa..nak la..nak laaa

6. kalau ade scooter,takyah pegi TP,Delta,Galaxy or mane2 ng cab/bemo dah.hehe..(erkk...mmg jarang naik public transport pon sbb jantungmanis ade motor.haha..ngengade je) tapi mane la taw kalau die ade hal ke,takkan asyik nak suruh die anta je pegi mane2 kan..

7. idea yang tibe2 datang.kalau ade scooter,boleh racing ng jantungmanis.hahahahah..rilek2,gurau je =p

8. parking untuk motor ni murah je.paling rp 1000 je

9. kalau malam weekend or hari libur,mesti jam gile.kalau naik taxi mahal wooo

10. less than 2 years lagi(insyaAllah~),saye dah blah from indon for good,boleh la jual scooter tersebut,dalam keadaan yang belum jadi besi buruk =p
pastu,scooter punye maintainance tak mahal..ehehe



p/s : ok,entry ni ditulis sebab bengang ng pak beca aritu,die pow mahal gile.dah la bawak tonggang langgang.
entah la berjaya ke tak nak pujuk ayah bagi beli scooter ni..ayat kat atas macam la confirm nak beli.kahkahkah.