Wednesday, March 04, 2009

WHEN IT RAINS

fuh~
surabaya sekarang asyik hujan je.rasenye before balik malaysia 2 bulan lepas pon surabaya dah start musim hujan.memang betol la,kat sini memang ade 2 musim dalam setahun.
musim hujan...which hujan akan turun bile2 mase dengan sangat lame.
and musim panas..which puanas giler,kering,berbulan-bulan tak hujan.

semalam dah janji ng ckin nak pegi IRBA..saye nak beli ikan!!(bukan ikan untuk dimasak ok,ikan untuk dibela.lol)
tapi sayangnye hujan pulak.

*IRBA = Irian Barat = Pasar tempat orang jual pets.IRBA tu open-air so tak besh la pegi kalau hujan*

macam2 pets ade..hamster,monyet,kucing,bunny,ikan dari yang biase & murah sampai la yang cun/kacuk & mahal.nway,belut pon ade(this might sound crazy but ckin did buy those belut as pets.haha.ckin the ratu haiwan)

walaupon semalam tu hujan lebat,saye still nak makan kat luar.makan kat area sini2 je la.hurm~kat bilik meggi takde.nak makan nasi jugak..ape lagi,saye redah je hujan dengan perkasa skali.haha.korang percaya tak kalau nak redah hujan kat sini memang harus perkasa ok!

saye nak share perkara yang saye rase korang sangat amat patut lakukan kalau nak redah hujan kat sini (omg,sangat amat patut?perosak betol la gue ni.hehe) :



1. pakai payung.hehe.pepatah "sediakan payung sebelum hujan" tu bukan bermaksud korang tak perlu "pakai payung waktu hujan" taw.

2. tunggu bile hujan dah macam kurang lebat baru keluar.siriesly,jangan la nak berjalan time hujan ribut tu.sia-sia je pakai payung,korang akan basah kuyup jugak.ntah2 payung pon boleh patah..hehe

3. bile hujan,pertumbuhan lecak akan sangat banyak dan sangat tak best la kalau kaki korang terpijak,apelagi terendam dalam lecak2 tersebut.so,korang kene sensitif and pandai elak lecak2 itu,ok?

4. pakai selipar jepun atau sandal buruk je.takyah ngengade nak pakai kasut or high heels ok. yang ni takyah la elaborate knape.hehe

5. pakai seluar yang bagi korang paling tak bermakna a.k.a yang paling korang tak sayang.sebab,somehow bile korang jalan atas jalan yang basah tu,air from jalan tu akan terpercik kat seluar korang.
nak kene cakap ke tahap kekotorang air kat indon ni??

6. bile dah sampai kat jalan besar and banyak kereta,sile la pandai2 jauhkan diri from 'lecak gergasi' yang berada di mereta tempat tu.haha.lecak gergasi tu takungan air kat jalan tu laa.
kalau korang bernasib malang,mesti korang kene splash dgn air tersebut bila kereta2 yang laju lalu.
*pengalaman peribadi.hehe..siries tak kelakar,kotor,busuk,geli,jijik..eiiuw!*


7. takyah mandi sebelum keluar,sebab lepas tu korang mesti akan mandi lagi.haha.salah satu sebab is banjir.adoyy..yang ni memang tak boleh nak buat ape la.kene ready physically and MENTALLY.kat sini drain system tak berapa bagus so senang banjir.banjir yang bercampur air longkang dan sampah sarap,tak dilupakan tikus2 mati.
*kalau banjir,saye rase baik duk rumah je,makan je ape yang ade*



rasenye tu je la yang saye nak share..hehe..hujan2 ni best betol la kalau tido..

5 comments:

zahidah said...

i love the last part.
"takyah mandi sebelum keluar"
yahahaha...mmg sia2 je kalau mandi b4 pegi.

:+:+: Ashikyn :+:+: said...

yeay!! nad dah de pets! jom kite tgk ikan berak sme2~~!!!!

nadhirah mohd shakri said...

kak zahidah : hehehe...mmg! tapi jgn la tak mandi dr pagi kan. =p
argkk...benci nye kalau hujan lebat sgt.

ckin : ishk~..syhhh..kantoi i suke tgk ikan berak.hahaha

nadhirah mohd shakri said...

kak zahidah : hehehe...mmg! tapi jgn la tak mandi dr pagi kan. =p
argkk...benci nye kalau hujan lebat sgt.

ckin : ishk~..syhhh..kantoi i suke tgk ikan berak.hahaha

:+:+: Ashikyn :+:+: said...

hahahha.. when it rain, it p0urs!!!