Saturday, May 30, 2009

SURGEON..

i've always thought that being a surgeon is the coolest thing ever.
now i change my mind.haha
ok la.cool kowt di mata orang lain.. but ade ape dengan cool?!
i love learning about heart..i really do.it never failed to amaze me,everytime.
so before senior posting kat surgical,i thought.."eh,nak jadi cardiac surgeon la! macam besh je"..

until dah masuk cardiovascular-surgical posting, i think better jadi cardiologist la instead of cardiac surgeon.

like..kalau saye tibe2 suke neuro,i'll be neurologist instead of neuro-surgeon..
kalau suke paed, i'll be paediatrician instead of paed-surgeon. -->yang ni confirm saye tak kuat...sebab i love babies and kids..so emosi saye mudah sangat terusik kalau tengok kanak2 sakit,ape lagi kalau nak belah2 diorang.haha..belah2?? melebih la plak nad ni.lols. docs haruslah empathy! takleh sympathy!
dan seterusnye ... =p

why???
MY reasons are :

1. sebab surgeon lebih sesuai untuk lelaki, yang tak perlu uruskan rumah tangga sgt.. kalau perempuan, mesti la kene jaga makan minum husband,anak2,and so on.. surgeon busy gile kot, dah jadi specialist pon ade on-call.

2. surgeons adalah robot yang boleh berdiri and focus kepada bende kecik cenonet at the same time,dalam jangka waktu yang lama plak tu. i tak tahan la u..haha.

3. skill kene mantop abes. ok maybe bende tu boleh blajar time after time.. but i was born careless.thank u. kalau stakat jahit surface takpe,ni main ng bende2 yang fergile..erkk.. tremor2.

4. memang la surgeons ni highly paid but still, bayaran mahal sbb kerje nye memang susah, mentally and physically. banyak je dept yang lain bayaran same but only memerlukan otak untuk berfikir. ok.. yang ni tak penting sgt ler.hehe

5. nak repeat lagi... memerlukan kekuatan fizikal yang luar biasa.haha


btw, tu my opinion for my own future je.
lain orang lain opinion and minat nye..
kalau nak buat list keuntungan jadi surgeon pon banyak jugak...


if ade la my girl friend yang berminat nak jadi surgeon..silekan. respek abes la kalau pompuan jadi surgeon,mesti gagah!
and..jangan marah lak ng post ni.hehe.saje je nak bagitau my opinions and why saye taknak pilih surgical as my future career.

but ape pon,saye redha..pasrah!

nak jadi cardiologist sgt2!!(doakan ye)
but belom senior posting kat internal medicine lagi... dulu mase junior posting macam dah suke sgt2,taktau la kalau dah on-call tibe2 tak suke pulak.haha.. nadhirah2,kalau asyik ngengade je,sampai bile taktau nak pilih yang mane. adeeehhh..


ok,sekian sudah bebelan pada hari ini,setalah berzaman tak update blog.


coming up next.... story pasal last week.. (my family datang surabaya!)

3 comments:

asyraf elmiza ahmad said...

wateva u choose. ill be beside you

nadhirah mohd shakri said...

=)
thank u my dear..

tetsuko87 said...

nad..
zu nak jd surgeon..
hehhe..
sbb tu ambik medic,sbb nk jd surgeon..
tp memikirkan famili,i choose general surgeon..hehehe
insya Allah..amin