Wednesday, August 26, 2009

WOW!

wow! wow! nadhirah hapdet bee-dee~~~
gile lah. mcm dah bertahun kot tak update.
time banyak bende nk cite,busy melampau pulak.
since posting kat surgical, i spend most of my time whining about how tired i am.
mostly to Rafel.ciyan awak kene tadah telinge.hehe

peeps~,alhamdulillah, i've already kissed goodbye to Public Health. sloppy one! babai IKM! although i'm not that confident about how my marks would be,but who cares?hehe.
i'm now stress-proof taw taw =p
lemme brief u about what i've been doing during Public Health.nak tak?nak tak?
kalau taknak, sile cepat2 scroll down,or leave,or bace post setelah ini,or buat la pape yang korang nak.

Public Health :

i've been 'working' at the Puskesmas (kalau dalam bahase melayu,klinik desa) for 2 weeks.
Mine is Puskesas Manukan Kulon. quite interesting actually, i get to handle the patients,prescribe drugs, learn the management of the puskesmas,etc. i enjoyed it,except for the distance was quite far, so my groupmates and i had to spend 60k Rupiah for one-way taxi ride. abis duet gue! hehe.thanks to BEMO,we can get back to surabaya town for only 3500 rupiah!
tapi sejam la naik bemo,kebas bontot.haha


The 4th week,kitorang di export ke Murnajati untuk buat penelitian.
It was such a torturing week for me!!!
the weather was cold and breezy, saye pulak demam dengan teruknye. whoa~

ok,dah abes pasal Public Health,let me tell u bout Community Medicine which is the reason why i'm stuck in Jombang...Sumobito specifically.haha

Community Medicine :

kitorang di eksport lagi.this time ke Jombang. we're divided into 3 groups and my group
terpakse menyerahkan jiwa raga untuk Sumobito. hermmm.. Sumobito ni kire agak pendalaman jugak la. korang bayangkan, nak sampai rumah kitorang ni, kene lalu jalan yang takde lampu jalan dengan kanan kiri just sawah padi and pokok jagung.scary~~
Pastu betol2 depan rumah kitorang ade jalan keretapi,
siries tak tipu. betol2 depan rumah!
so sorry kepada kawan2 kalau lepas ni telinge saye kurang berfungsi sikit.
maklum ler, kat sini train lalu lebih 10x per hari. sabar je la.hukhuk. nasib baik the puskesmas dekat,so most of the time kitorang jalan kaki je.
Rumah yang kitorang duduk ni besar jugak la tapi ade katil je.
naseb baik kitorang yang genius lagi smart ni dah plan awal2 bawak rice cooker and dapur. everyday kitorang masak for berbuka, macam kat rumah! i loike!

tapi saye tetap merindukan Surabaya~
uwaaaa..nak balik surabaya! (eleh,padahal tiap weekend balek.haha)
esok balik lagi..yeay~ yeay~~~!!!

terime kaseh sebab bace. sorry again takde gambar.
nanti saye nak buat post pasal masak,saye letak gambar ok?
and nak letak gambar rafel's not-so-famous chicken steak yang MANTAP gile tuu.
seriously sedap sgt3. (puji2 ni berharap dapat makan lagi la.haha)

ouh ye,sebelum terlupe..
SELAMAT BERPUASA DI BULAN RAMADHAN KEPADA SEMUA~
Semoga puasa dan amalan kita diterima dan diberkati Allah s.w.t.

SAYANG KORANG!

No comments: