Wednesday, October 28, 2009

BIRTHDAYs COMBO

HAPPY BIRTHDAY to :
nabihah
add
amar

will update as soon as possible..
luse exam neuro.. wish me luck!
XOXO

Tuesday, October 27, 2009

YOU'VE BEEN GIVING ME BUTTERFLIES

since the very first day we finally started to get to know each other,
since the first time u called me,
since the first time u asked me out,
since the day u told me how much u like me and how long u've been waiting for this,
since the day u popped the 'will you' question,
since the day u told me "everything will be fine,don't bother others"
and since the first time u said those magic words.





yes u've been giving me butterflies.



p/s : Thanks for the special delivery =)


Monday, October 26, 2009

WALLA~~~

fuh,akhirnye berjaya menghilangkan stress nk exam dengan menukar layout baru.
hahaha..ok2,japgi saye sambung study.
hurmm...
dari hitam jadi putih.
dari simple,jadi lebih simple.
i loike it!~
it's so simple,stretched,cute and pinkish
ok gedik.

XOXO

Thursday, October 22, 2009

KEPERCAYAAN2 ANEH DOKTER MUDA


name je dokter muda,
tapi kitorang belom jadi dokter lagi..
banyak je kawan2 saye yang salah paham,
siap tanye bile nak bukak klinik la, tanye gaji berape la,
no no no..
walaupon kitorang on-call macam nak ma*i,
satu rupiah pon tak dapat i tell u..

takpe,kitorang ni sangat lucky
sebab dapat directly beraksi as if kitorang dokter betul2 depan patients
and harap maklum ye, patients di indonesia sangat banyak,
banyak sampai kadang2 stress jugak sebab penat i nak layan.
lagi2 Rumah Sakit Dr. Soetomo ni tempat rujukan (refer) di Jawa Timur.
korang boleh bayangkan la ek betape banyak nye patients kat sini
dan betapa complicatednye disease mereka.

ok,seperti judul di atas,
saye disini bukan la nak bahas pasal ragam patients yang ade kat RSDS,
bukan juga mau bahas pasal penyakit2 yang ade kat RSDS,
*gile rajin gue klau nak bahas smue tu*
tapi nak cerita tentang kepercayaan2 tahyul dokter2 muda RSDS.
iye...kepercayaan tahyul yang seriesly kadang2 ade kebenarannye.


pertama!
DOKTER MUDA PEMBAWA


DM pembawa ni adalah mereka yang selalu banyak patients kalau on-call.
asal diorang on-call je,mesti patients berbelas-belas, atau berpuluh2.
kalau DM normal on-call pulak,takde la sampai begitu banyaknye.
sebagai contoh, patients ENT biasenye 7-8 orang,
tapi kalau time mereka on-call,saham boleh melonjak naik sampai 18 orang!
bende ni pon ade aura jugak.
makin kuat aura si DM pembawa ni,makin banyak la patients datang.
believe or not?believe it.
jadi kalau sape2 kebetulan kene on-call bersama mereka2 ini,
mesti cuak and prepare utk menghadapi selautan patients.
bersiap sedialah utk tidak tidur.
hehe


kedua!
DOKTER MUDA PENOLAK


haaa.... selain ade DM pembawa dan DM normal,
ade satu golongan DM lagi.. iaitu DM PENOLAK!
ini adelah opposite dari DM pembawa..
kalau die on-call je.. mesti patients sikiiiit sangat.
sebagai contoh,patients ENT yang normalnye ade 7-8,
boleh jadi 1-2 orang sahaje kalau diorang yang on-call time tu.
wah wah wah..penolak la katekan.
macam biase,semua depends on aura.
makin kuat aura penolak,makin sikiit patients,
sampai pernah je ZERO patient.
best wooo kalau dapat jaga ng mereka ni,
hati senang dan tenang
takde la menghadapi hari besoknye dengan mata anak panda,lebam semacam je.

baby panda yang tak bersalah
eiii..comel nye awak ni!


*ok,golongan 1 dan 2 juga berlaku utk doctors..
kalau DM-DM normal senormal-normalnye pon,
tapi dokter yang bimbing time tu seorang pembawa,
maka payung haruslah disiapkan utk menghadapi ribut badai patients*


ketiga!
MANDI ITU PENTING


haha..iye2,i know mandi tu penting supaya wangii,
tapi disini saye taknak cakap pasal bau badan..
ape lagi nak cerita pasal jenis2 sabun yang DM2 guna utk mandi..err?!
tak lari dari topik,
sesunggunye mandi dapat menolak patients!
kalau ditakdirkan kelas habis lambat,
and DM tak sempat nak mandi before start on-call,
nahas laa die...
sebusuk bau die, dan sebanyak peluh yang keluar dari ketiak die,
sebegitu banyak juga patients yang die akan dapat.
tak kire la berapa layer deodorant diorang sapu,
atau berape liter perfume diorang sembur..
tetap je akan banyak.
maka mandi la before on-call yerp!
makin lengkap mandi,
(maksud nye lengkap dengan shampoo rambut semua-- bukan mandi kambeng)
makin sikit patients.
saye pernah tak sempat nak mandi sebelum on-call,
patients banyak mintak ampun,
and menyesal pon mintak ampuun..
pastu saye pernah mandi kaw-kaw punye,
shampoo siap letak conditioner bagai,
al hasilnye,takde patients! weehoo~
*memang dasar nadhirah pemalas.huehue*


keempat!
JANGAN CEPAT LEGA

kitorang kalau kene on-call,
17 jam untuk weekdays,
and 12 jam utk weekends,
kalau on-call weekends best la!
selain waktu lebih pendek,
nak memengsankan diri setelah on-call pon no hal.
kalau jaga weekdays?
dah la sebelum tu seharian kelas dari pagi,
pastu sambung on call sampai BESOK PAGI,
pastu sambung kelas lagi sampai petang.
ade la dalam 30 jam lebih tak rehat.
makanya saya asyik tido je kat rumah.
hehehe..bile nye nak study nadhirah? =p

haaa...pasal cepat lega tu.
ini adalah pantang yang sepantang-pantangnye buat DM yg tengah duty.
contoh :
si A baru je duty 4 jam,
tapi patients baru 1.
lalu si A dengan senang hatinye berkata,

"yeay!wow!mambo bombo! nampaknye patients tak banyak harini!"

beberapa saat setelah die mengeluarkan kata2 hikmat tersebut,
datang la seorang patient, diikuti patients seterusnye,
dan lagi dan lagi sampai non-stop!
dan si A tak dapat tido haritu.
hehe..
jadi kalau happy patients sikit,
senyap2 sudah.
horraaayy dalam hati je.


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

itulah antare kepercayaan2 kitorang.hehe
tapi takde la percaye 100%.
depends jugak.
kalau dah patients datang banyak,nak buat macam mane kan
this is whut we choose.. kene la ready selalu =)

macam kat bawah ni haaa...akibat terlalu banyak patients



sempat curi-curi tido waktu kelas.hehe

Sunday, October 11, 2009

HAPPY BIRTHDAY YASMIN


HAPPY BIRTHDAY
to
YASMIN BT YAHAYA!!!



*birthday entry alert!*

101009
*tahun depan 101010 min nak kawen dah! =p*


hehe...saye gurau je!
bluek~ kene tipOo~
bukan kene tipu psal bday min *gilos apo*
pasal min nak kawen tu lah. walaupon mungkin jadi kenyataan kan kan~
saje nak bagi kontroversi sket.hehe
pape pon,smalam mmg sangat besh!
di dalam kesibukan semua orang, sempat je lagi nak gather ramai2 utk celebrate birthday min
yang maybe will be her very LAST birthday kat Surabaya!

tulang belakang party tersebut mesti lah..
kekasih hati yasmin iaitu Atam eh Adam.hehe.
dalam seminggu sebelum 101009, die dah sms smue orang ajak plan birthday min.
meh cni ai nak gtaw korang,
bukan senang taw nak plan birthday min kali ni.
ade la dalam 3 kali kitorang tukar plan.
iye...3 kali!
HAHA~
haa...min,ape lagi..cakap terime kasih cpt!
ok..bagus2..anak sape la ni. =p

mule2 plan nye nak buat kat Pronto.
ProntO tu all-u-can-eat,
Italian food lagi. *muak alert!*
mmg sangat best la utk makan2 for birthday kan kan?
lagipon manusia2 ni semua perut bukan satu,tapi tiga!
suke la makan kat all-u-can-eat sampai ketiga-tiga perut penuh ,
perut membelon boolat siap boleh buat main bola lagi
pastu boleh lak balik tanpa rasa bersalah!
ok,start dah merapu meraban dah nadhirah ni.
STOP!

sambung balek..

al kesahnye, Pronto tersebut agak jauh la dari area pemukiman kitorang,
maka setelah ditanya2, macam tak ramai yg nak pegi sebab jauh,
mahal pulak tu.

pastu discuss punye discuss ngan Atam,
tak boleh jadi ni..
kite tukar plan,buat kat tempat yang dekat sket~
tempat dekat yang dimaksudkan itu adalah,
Tunjungan Plaza a.k.a TP.
(sebut tey-pey)
haha..mesti korang muak dah kan dengar name Tunjungan Plaza ni?
asyik pegi TP je..takde tempat laen ker.
paling TP,Galaxy,Delta,Sutos..
TP,Galaxy,Delta,Sutos..
TP,Galaxy,Delta,Sutos..

"oi oi nad! STOP~"
"eh2...IYE2!"

merapu meraban lagi dan lagi.

sambung lagik..
Atam bagi idea buat kat Hachi Hachi Bistro.
yuHuuuuuu...Makan Sushi again!
i loike~
walaupon baru minggu lepas makan kat situ,
disebabkan sushi hachi2 sangat sodap,
maka saye still sangat2 EXCITED.
saye dan sushi mmg tak dapat dipisahkan.
smangat la ni..pegi SMS smue orang..
tibe2 add reply..
"nad..bukan kat Hachi2 ade Pork ker??"


haaaaaaaaaaa?!!


ellehhh..buat2 terkejut la konon nadhirah.. =p

ekceli mcm ni..
kite flashback sket ke zaman awal2 dtg Surabaya.
time tu kitorang juniors agy..
tak jelas dengan tujuan utama dtg ke Kota Panas ni,
masih mencari identiti,
nak blaja ke nak joli moli?
tapi most of the tym of coz la kan kitorang pilih joli moli.
HAHAHA!
kitorang smue mmg suke gilak makan sushi kat Hachi2.
saking sukenye,smpai almost every weekend nak makan sushi kat situ.
selain murah meriah, tempat pon cozy,SEDAP pulak tu.
pade suatu hari,ai lupe la sape..
nampak ade menu Pork kat situ..
pastu kitorang tak makan dh la kat situ..
smpai bertahun lamenye.












*banyak space,nak nampak macam bertahun lamenye la katekan.hihi*

pastu hari last kitorang kat Ophthalmology
*sile rujuk ke entry ini*
kan ai dah cite,kitorang pagi jalan-jalan cari makan,
and the doctors pilih hachi2 bistro.
kitorang yang cuak ni check la balik menu die..
hurmm...dah takde Pork la! =)
lepas tu ape lagi..SERAAAANGGG!!~
makan dengan senang hatinye!
nyummmm3~ =D

ternyata aritu add pegi tanye,mmg ade Pork.
adam pon pegi tanye..mmg ade pork jugak.
pok pok pok!
*tepok dahi snirik*


on D-day baru la kitorang terhegeh-hegeh nak tukar tempat.
so Penang Village it is!
selamat sket =)
harge ok,tempat ok,food ok.
hehe..
malaysian food jugak menjadi pilihan
*walaupon tak sesedap yang kat malaysia*

seperti biase lah..
entry yang tenang jangan sangka tiada gambar
*klaka tak? klaka tak? ok tak klaka*


Atam and Mimin
min cube nak buat aksi suap menyuap tuu

min sangat eppy~!
semoga tahun depan takyah celebrate birthday kat cni dh eh..hehe
balik malaysia for good.amin~


frenny my housemates kat tengah..*luv2*
min,aulia,nadia and i..
the future doctors~
fuh! doakan kitorang habis on time September tahun depan,
semoga takde ape2 halangan..

mesti nak tunjuk gambar ng frenny.hehe
syg fren!

mata mata yang photogediks

the girls =)

and last but not least..
anJELINGa Jolie and BERAT pitt


for more pics, kindly click here
hehhe..entry yang panjang..
syabas nadhirah!

Thursday, October 08, 2009

HOW RUDE CAN U GET?

Pesawat dibaling batu bukan dasar Indonesia

KUALA LUMPUR 6 Okt. - Insiden pesawat Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dibaling batu ketika menghantar bantuan bencana di Padang, Sumatera Barat sejak beberapa hari lalu dipercayai dilakukan kumpulan 'budak-budak nakal' yang membenci negara ini.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, kumpulan itu mungkin bertindak demikian selepas terpengaruh dengan laporan media Indonesia mengenai isu isteri Tengku Temenggong Kelantan, Cik Puan Temenggong Manohara Odelia Pinot.

''Kumpulan itu juga mungkin terpengaruh dengan isu perairan Ambalat, tarian Pendet Bali dan lain-lain.

''Saya percaya, perbuatan melontar batu itu bukan dasar kerajaan Indonesia mahupun Gabenor Sumatera," katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan Persidangan Teknologi Pertahanan dan Keselamatan Asia Pasifik (DTSC) 2009 di sini hari ini.

Utusan Malaysia sebelum ini difahamkan, beberapa pesawat pengangkut C-130 TUDM dibaling batu oleh masyarakat tempatan ketika mendarat di salah sebuah lapangan terbang di Sumatera Barat sewaktu menurunkan bantuan makanan, perubatan dan anggota-anggota penyelamat.

Dalam satu sidang akhbar semalam, Panglima Tentera Udara, Jeneral Datuk Rodzali Daud memberitahu, kejadian itu berlarutan beberapa hari sehingga semalam, namun pihaknya memberi jaminan insiden itu tidak mengancam keselamatan anggota-anggota keselamatan negara.

Ahmad Zahid menambah, kejadian itu tidak mematahkan semangat Malaysia membantu negara-negara jirannya berdasarkan semangat setiakawan dan kemanusiaan.

''Misi kita jelas untuk memberi bantuan, tiada agenda lain. Namun, kalau kita beri madu, tapi dibalas racun, kita ucapkan terima kasih,'' tegasnya.


source : www.utusan.com.my

my beloved housemate,frenny told me about this last night.
i was speechless.. like seriously?? how could you be thinking about something as unimportant as GANYANG MALAYSIA when there's something even BIGGER happening?!!--the earthquake.
and how could u do this to someone who's trying to help YOUR OWN people?

i've been really sabar about the stupid issue, it's so stupid that i didnt feel like wasting my time talking about it. plus i'm still studying here in Indonesia that i thought i should at least respect and shouldnt talk about it in public.
but this is too much. it's time for me to speak up my mind.

alhamdulillah surabaya is OK.. most of my indonesian friends are good about this and until now, there's no such thing as sweeping or aksi baling batu to malaysian students' house.(macam jogjarians kena)
but i gotta admit that there's a few 'people' who shamelessly love to talk about this issue even in front of us,the malaysian students.
to my surprise, some of them are actually the well-educated people. tak payah la saye cakap sape.oh whutta shame~

i think the MASTER KEY of this stupid issue is their stupid MEDIAs..
bile ade issu itu ini, suke la ko ulang tayang berjuta2 kali.. pasal batik la,pasal tarian la,pasal makanan la.whutever~
pastu bile ade pembetulan,yang Indonesia SALAH FAHAM, bile Mr President ko mintak maaf dgn Malaysia,takde pulak ko nak tayang banyak2 kali eh???
and of course,orang yang tak berpendidikan akan bertambah2 benci la kat malaysia.
as if there's no any better story to tayang je. hello,Indonesia ada BANYAK problem lain, which are definitely BIGGER ISSUES than this.lemme help u lah ok?

1st point- KEMISKINAN.. need i say more??????
admit it..yang kaya mmg over/extreme kaya..and they will keep on being rich sampai ke anak cucu.
korang tengok sinetron macam best je kan,rumah besar gedabak woo..kereta gempak2.. pakai hp canggih2,blackberry la,iphone la..
but the truth is.. orang miskin di sini still sangat2 banyak.
ape akan jadi kepade orang miskin? they will always and always be miskin unless miracle happens.
and why is that?? that'll be my 2nd point

2nd point - RASUAH + DISCRIMINATION
u can have/do ANYTHING u want if u have the money. if it's for clothes then it should be ok la.. but for education??health??naaaahh...
aktiviti suap menyuap sangat lah aktif disini.government tak sedar ke ape yang patut jadi priority?

3rd point - MANGSA BENCANA ALAM
hello!! they need extra attentions ok! cth yang kena lumpur lapindo.. dah bertahun-tahun dah ni.. most of the victims still hidup merempat dalam sesuatu yang tak layak dipanggil rumah. i visited Sidoarjo last holiday, and still banyak yang takde rumah a.k.a merempat. about the splashing lumpur itself,still no progress! nak tunggu sampai jawa terbelah due kerr u guys?
haih...


4th point - JENAYAH
kes mencuri,membunuh.. mmg banyak. standard la kat malaysia pon banyak. but tahukah anda 90% kes jenayah di malaysia dilakukan oleh siapa? and 80% penghuni penjara malaysia tu orang mane?? mereka adalah indonesians. harap maklum.this is fact.
now tell me, adakah adil mereka nak benci/maki hamun/caci our country for tarian,makanan and batik while their own people are actually killing the innocent malaysians?
at least kitorang masih boleh berfikir.. yang buat hal tu orang2 jahat sahaja, we dont blame all indonesians..

5th point - PENGANGGURAN
as far as we know, malaysia is kind enuf to accept their jobless people as maids,etc.
*malaysians sendiri pon banyak yang menganggur taw*
orang dah bagi kemudahan, banyak pulak yang nak masuk secara haram, dah tu buat jenayah lagi kat negara orang.haihh
ok back to pengangguran thingy. as we all know, indonesia is very crowded esp in the main cities.
what will happen if malaysia suddenly dont accept TKI anymore? what if all of the TKI have to be deported back in here?
cant u think? korang taw tak diorang konon2 taknak dah hantar TKI to malaysia, taknak bergantung kat malaysia. adoii..SANGAT SOMBONG! and tak mengenang budi.cube la try!~

gara gara ade seketul dua ketul maids yang kene pukul+dera kat malaysia, diorang terus nak blame all malaysians.they said malaysians are rude,and cruel.What the F?!
adekah mereka sedar yang banyak je TKI maids duk dera anak2 malaysians,babies di sepak terajang, diculik, dipotong2 supaya dapat dijual. T__T
we never blame all of u,u know?!


ok la..that's all for now. i'll just keep the rest to myself..

see i never intend to brag about this issue,especially when i have lots of great indonesian friends, and indonesia is the reason why i can still persue my dream of becoming a doctor.
i just wish that the media will stop mengapi-apikan their people with irrelevant issues.
we need peace people..and we're gonna get that by stop blaming each other.

Tuesday, October 06, 2009

MY ABSENCE


right now,if someone asks me "what are u most afraid of?"
i'd definitely say "being forgotten".
though i may not an athazagoraphobic,
trust me,
the fear IS there..

i've been gone for quite a while,lost in track,MIA..
i've been busy,yes.
u know,when it's been like a 100 years since u last saw the people u love,
you cant help to feel this unpleasant feeling,
it's the fear that you'll be forgotten
and the fear that the people you love forget how much you love them.
it's there..
deep down in my heart..
growing day by day,sneaks up on me..


to the people i love..my families and my besties...
my absence doesn't reflect what you mean to me
please do not take my absence as an indicator that i don't care about you.
i will make up for the lost time when all this is over.

please dont forget me T__T


Saturday, October 03, 2009

OPHTHALMOLOGY PICS

last friday was the best day ever in ophthalmology!
it was actually my last day in that department.HEHE.now u see my point =p
i know it's so obvious that ophthalmology is not my favorite yeay-yeay lab.
but i still love jalan-jalan =)

1st Station : YPAB
we went to YPAB (cant believe i have no idea what it stands for)
it's a school for the blind kids.
it moved me seeing the innocent kids, unable to see the colours, toys, alphabets and even their own parents.
they're just kids~ T__T

kindergarten class


like any other normal kids, they always know how to have fun especially when it involves MUSIC!
they love singing and they sound GREAT too.

one thing that i notice most about them is..
they're very friendly and loving, even to strangers =)

they're enjoying their lives to the fullest
so should us =)

"bersyukurlah dengan apa yang kita ada,
tempuhilah setiap ujian dan dugaan dengan hati yang tabah,
ingatlah bahawa masih ramai yang lebih besar dugaannya,
jangan mudah mengaku kalah."


next station : Tunjungan Plaza
everybody was hungry, so we went to Hachi Hachi Bistro for lunch.
we had mee and sushis of course.
Tuna Dip was the best,always =)
told ya i love sushi with cheese.hehe


as in "bye bye ophthalmology!"

-the end-