Thursday, October 08, 2009

HOW RUDE CAN U GET?

Pesawat dibaling batu bukan dasar Indonesia

KUALA LUMPUR 6 Okt. - Insiden pesawat Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dibaling batu ketika menghantar bantuan bencana di Padang, Sumatera Barat sejak beberapa hari lalu dipercayai dilakukan kumpulan 'budak-budak nakal' yang membenci negara ini.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, kumpulan itu mungkin bertindak demikian selepas terpengaruh dengan laporan media Indonesia mengenai isu isteri Tengku Temenggong Kelantan, Cik Puan Temenggong Manohara Odelia Pinot.

''Kumpulan itu juga mungkin terpengaruh dengan isu perairan Ambalat, tarian Pendet Bali dan lain-lain.

''Saya percaya, perbuatan melontar batu itu bukan dasar kerajaan Indonesia mahupun Gabenor Sumatera," katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan Persidangan Teknologi Pertahanan dan Keselamatan Asia Pasifik (DTSC) 2009 di sini hari ini.

Utusan Malaysia sebelum ini difahamkan, beberapa pesawat pengangkut C-130 TUDM dibaling batu oleh masyarakat tempatan ketika mendarat di salah sebuah lapangan terbang di Sumatera Barat sewaktu menurunkan bantuan makanan, perubatan dan anggota-anggota penyelamat.

Dalam satu sidang akhbar semalam, Panglima Tentera Udara, Jeneral Datuk Rodzali Daud memberitahu, kejadian itu berlarutan beberapa hari sehingga semalam, namun pihaknya memberi jaminan insiden itu tidak mengancam keselamatan anggota-anggota keselamatan negara.

Ahmad Zahid menambah, kejadian itu tidak mematahkan semangat Malaysia membantu negara-negara jirannya berdasarkan semangat setiakawan dan kemanusiaan.

''Misi kita jelas untuk memberi bantuan, tiada agenda lain. Namun, kalau kita beri madu, tapi dibalas racun, kita ucapkan terima kasih,'' tegasnya.


source : www.utusan.com.my

my beloved housemate,frenny told me about this last night.
i was speechless.. like seriously?? how could you be thinking about something as unimportant as GANYANG MALAYSIA when there's something even BIGGER happening?!!--the earthquake.
and how could u do this to someone who's trying to help YOUR OWN people?

i've been really sabar about the stupid issue, it's so stupid that i didnt feel like wasting my time talking about it. plus i'm still studying here in Indonesia that i thought i should at least respect and shouldnt talk about it in public.
but this is too much. it's time for me to speak up my mind.

alhamdulillah surabaya is OK.. most of my indonesian friends are good about this and until now, there's no such thing as sweeping or aksi baling batu to malaysian students' house.(macam jogjarians kena)
but i gotta admit that there's a few 'people' who shamelessly love to talk about this issue even in front of us,the malaysian students.
to my surprise, some of them are actually the well-educated people. tak payah la saye cakap sape.oh whutta shame~

i think the MASTER KEY of this stupid issue is their stupid MEDIAs..
bile ade issu itu ini, suke la ko ulang tayang berjuta2 kali.. pasal batik la,pasal tarian la,pasal makanan la.whutever~
pastu bile ade pembetulan,yang Indonesia SALAH FAHAM, bile Mr President ko mintak maaf dgn Malaysia,takde pulak ko nak tayang banyak2 kali eh???
and of course,orang yang tak berpendidikan akan bertambah2 benci la kat malaysia.
as if there's no any better story to tayang je. hello,Indonesia ada BANYAK problem lain, which are definitely BIGGER ISSUES than this.lemme help u lah ok?

1st point- KEMISKINAN.. need i say more??????
admit it..yang kaya mmg over/extreme kaya..and they will keep on being rich sampai ke anak cucu.
korang tengok sinetron macam best je kan,rumah besar gedabak woo..kereta gempak2.. pakai hp canggih2,blackberry la,iphone la..
but the truth is.. orang miskin di sini still sangat2 banyak.
ape akan jadi kepade orang miskin? they will always and always be miskin unless miracle happens.
and why is that?? that'll be my 2nd point

2nd point - RASUAH + DISCRIMINATION
u can have/do ANYTHING u want if u have the money. if it's for clothes then it should be ok la.. but for education??health??naaaahh...
aktiviti suap menyuap sangat lah aktif disini.government tak sedar ke ape yang patut jadi priority?

3rd point - MANGSA BENCANA ALAM
hello!! they need extra attentions ok! cth yang kena lumpur lapindo.. dah bertahun-tahun dah ni.. most of the victims still hidup merempat dalam sesuatu yang tak layak dipanggil rumah. i visited Sidoarjo last holiday, and still banyak yang takde rumah a.k.a merempat. about the splashing lumpur itself,still no progress! nak tunggu sampai jawa terbelah due kerr u guys?
haih...


4th point - JENAYAH
kes mencuri,membunuh.. mmg banyak. standard la kat malaysia pon banyak. but tahukah anda 90% kes jenayah di malaysia dilakukan oleh siapa? and 80% penghuni penjara malaysia tu orang mane?? mereka adalah indonesians. harap maklum.this is fact.
now tell me, adakah adil mereka nak benci/maki hamun/caci our country for tarian,makanan and batik while their own people are actually killing the innocent malaysians?
at least kitorang masih boleh berfikir.. yang buat hal tu orang2 jahat sahaja, we dont blame all indonesians..

5th point - PENGANGGURAN
as far as we know, malaysia is kind enuf to accept their jobless people as maids,etc.
*malaysians sendiri pon banyak yang menganggur taw*
orang dah bagi kemudahan, banyak pulak yang nak masuk secara haram, dah tu buat jenayah lagi kat negara orang.haihh
ok back to pengangguran thingy. as we all know, indonesia is very crowded esp in the main cities.
what will happen if malaysia suddenly dont accept TKI anymore? what if all of the TKI have to be deported back in here?
cant u think? korang taw tak diorang konon2 taknak dah hantar TKI to malaysia, taknak bergantung kat malaysia. adoii..SANGAT SOMBONG! and tak mengenang budi.cube la try!~

gara gara ade seketul dua ketul maids yang kene pukul+dera kat malaysia, diorang terus nak blame all malaysians.they said malaysians are rude,and cruel.What the F?!
adekah mereka sedar yang banyak je TKI maids duk dera anak2 malaysians,babies di sepak terajang, diculik, dipotong2 supaya dapat dijual. T__T
we never blame all of u,u know?!


ok la..that's all for now. i'll just keep the rest to myself..

see i never intend to brag about this issue,especially when i have lots of great indonesian friends, and indonesia is the reason why i can still persue my dream of becoming a doctor.
i just wish that the media will stop mengapi-apikan their people with irrelevant issues.
we need peace people..and we're gonna get that by stop blaming each other.

1 comment:

:+:+: Ashikyn :+:+: said...

Hehhe...close minded nyer...aiyoyo what will become of Indonesia?