Thursday, October 22, 2009

KEPERCAYAAN2 ANEH DOKTER MUDA


name je dokter muda,
tapi kitorang belom jadi dokter lagi..
banyak je kawan2 saye yang salah paham,
siap tanye bile nak bukak klinik la, tanye gaji berape la,
no no no..
walaupon kitorang on-call macam nak ma*i,
satu rupiah pon tak dapat i tell u..

takpe,kitorang ni sangat lucky
sebab dapat directly beraksi as if kitorang dokter betul2 depan patients
and harap maklum ye, patients di indonesia sangat banyak,
banyak sampai kadang2 stress jugak sebab penat i nak layan.
lagi2 Rumah Sakit Dr. Soetomo ni tempat rujukan (refer) di Jawa Timur.
korang boleh bayangkan la ek betape banyak nye patients kat sini
dan betapa complicatednye disease mereka.

ok,seperti judul di atas,
saye disini bukan la nak bahas pasal ragam patients yang ade kat RSDS,
bukan juga mau bahas pasal penyakit2 yang ade kat RSDS,
*gile rajin gue klau nak bahas smue tu*
tapi nak cerita tentang kepercayaan2 tahyul dokter2 muda RSDS.
iye...kepercayaan tahyul yang seriesly kadang2 ade kebenarannye.


pertama!
DOKTER MUDA PEMBAWA


DM pembawa ni adalah mereka yang selalu banyak patients kalau on-call.
asal diorang on-call je,mesti patients berbelas-belas, atau berpuluh2.
kalau DM normal on-call pulak,takde la sampai begitu banyaknye.
sebagai contoh, patients ENT biasenye 7-8 orang,
tapi kalau time mereka on-call,saham boleh melonjak naik sampai 18 orang!
bende ni pon ade aura jugak.
makin kuat aura si DM pembawa ni,makin banyak la patients datang.
believe or not?believe it.
jadi kalau sape2 kebetulan kene on-call bersama mereka2 ini,
mesti cuak and prepare utk menghadapi selautan patients.
bersiap sedialah utk tidak tidur.
hehe


kedua!
DOKTER MUDA PENOLAK


haaa.... selain ade DM pembawa dan DM normal,
ade satu golongan DM lagi.. iaitu DM PENOLAK!
ini adelah opposite dari DM pembawa..
kalau die on-call je.. mesti patients sikiiiit sangat.
sebagai contoh,patients ENT yang normalnye ade 7-8,
boleh jadi 1-2 orang sahaje kalau diorang yang on-call time tu.
wah wah wah..penolak la katekan.
macam biase,semua depends on aura.
makin kuat aura penolak,makin sikiit patients,
sampai pernah je ZERO patient.
best wooo kalau dapat jaga ng mereka ni,
hati senang dan tenang
takde la menghadapi hari besoknye dengan mata anak panda,lebam semacam je.

baby panda yang tak bersalah
eiii..comel nye awak ni!


*ok,golongan 1 dan 2 juga berlaku utk doctors..
kalau DM-DM normal senormal-normalnye pon,
tapi dokter yang bimbing time tu seorang pembawa,
maka payung haruslah disiapkan utk menghadapi ribut badai patients*


ketiga!
MANDI ITU PENTING


haha..iye2,i know mandi tu penting supaya wangii,
tapi disini saye taknak cakap pasal bau badan..
ape lagi nak cerita pasal jenis2 sabun yang DM2 guna utk mandi..err?!
tak lari dari topik,
sesunggunye mandi dapat menolak patients!
kalau ditakdirkan kelas habis lambat,
and DM tak sempat nak mandi before start on-call,
nahas laa die...
sebusuk bau die, dan sebanyak peluh yang keluar dari ketiak die,
sebegitu banyak juga patients yang die akan dapat.
tak kire la berapa layer deodorant diorang sapu,
atau berape liter perfume diorang sembur..
tetap je akan banyak.
maka mandi la before on-call yerp!
makin lengkap mandi,
(maksud nye lengkap dengan shampoo rambut semua-- bukan mandi kambeng)
makin sikit patients.
saye pernah tak sempat nak mandi sebelum on-call,
patients banyak mintak ampun,
and menyesal pon mintak ampuun..
pastu saye pernah mandi kaw-kaw punye,
shampoo siap letak conditioner bagai,
al hasilnye,takde patients! weehoo~
*memang dasar nadhirah pemalas.huehue*


keempat!
JANGAN CEPAT LEGA

kitorang kalau kene on-call,
17 jam untuk weekdays,
and 12 jam utk weekends,
kalau on-call weekends best la!
selain waktu lebih pendek,
nak memengsankan diri setelah on-call pon no hal.
kalau jaga weekdays?
dah la sebelum tu seharian kelas dari pagi,
pastu sambung on call sampai BESOK PAGI,
pastu sambung kelas lagi sampai petang.
ade la dalam 30 jam lebih tak rehat.
makanya saya asyik tido je kat rumah.
hehehe..bile nye nak study nadhirah? =p

haaa...pasal cepat lega tu.
ini adalah pantang yang sepantang-pantangnye buat DM yg tengah duty.
contoh :
si A baru je duty 4 jam,
tapi patients baru 1.
lalu si A dengan senang hatinye berkata,

"yeay!wow!mambo bombo! nampaknye patients tak banyak harini!"

beberapa saat setelah die mengeluarkan kata2 hikmat tersebut,
datang la seorang patient, diikuti patients seterusnye,
dan lagi dan lagi sampai non-stop!
dan si A tak dapat tido haritu.
hehe..
jadi kalau happy patients sikit,
senyap2 sudah.
horraaayy dalam hati je.


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

itulah antare kepercayaan2 kitorang.hehe
tapi takde la percaye 100%.
depends jugak.
kalau dah patients datang banyak,nak buat macam mane kan
this is whut we choose.. kene la ready selalu =)

macam kat bawah ni haaa...akibat terlalu banyak patients



sempat curi-curi tido waktu kelas.hehe

3 comments:

iecka said...

eheeeee..! ;)
cyannyee k.nad! if jdk DM penolak beshh aaa.xpayah titow curik2.hehehe.
xpew2..nt titow byk2 kayh?hehehe. ;))

nadhirah mohd shakri said...

heheh..akak mmg DM penolak pika..
tapi yg tgh kroh3 kat sbelah akak tu seorang pembawa.haha

peace arin (^.^)v

:+:+: Ashikyn :+:+: said...

nad, u DM selalu bz! i miz hanging out with you!