Wednesday, June 30, 2010

is black coloured?



got this from Dinda's blog :

This poem was nominated by UN as the best poem of 2006.
Written by an African kid.

When I born, I black..
When I grow up, I black..
When I go in sun, I black..
When I scared, I black..
When I sick, I black..
And when I die, I still black..

And you white fellow,
When you born, you pink..
When you grow up, you white..
When you go in sun, you red..
When you scared, you yellow..
When you sick, you green..
And when you die, you gray..

And you calling me colored?

NAK OLE-OLE DARI INDONESIA?







Perhatian perhatiaaan..
i'm going back this 24th July.
kepada sesiapa yang nak beli kebaya, sile buat tempahan secepat mungkin.hehe
boleh sy post from malaysia.jimat sket postage :)

limitted yer :p


visit http://marimelaram.blogspot.com

Thursday, June 24, 2010

NOT READY YET

dari 2 hari yang lepas duk bukak page "new post"....
sy tau saya nak tulis pasal tu..
tapi tak berjaya tulis ape2.alik2 kosong jugak page.
bukan sebab takde modal.
tapi sebab nak buat post "good bye" adalah sangat menyakitkan.
i'm not ready yet.

5 years is a long time.
i grew up here.
selama ni saya budak mentah yang sesat mencari identiti diri.
call me terbantut sebab lambat.
tapi kat bumi Surabaya lah saya banyak belajar.

selalu ada mereka yang tak berhenti support saya
selalu ada mereka yang tak berhenti protect saya
selalu ada mereka yang jujur dgn saya
selalu ada mereka yang terima saya
selalu ada mereka untuk saya :(


sekian post ringkas dan kosong dari saya.
nanti bile saya dah ready saya buat post baru pasal ni.


p/s : SANGAT SEBAK

Wednesday, June 23, 2010

Johnson's Beautiful Skin Contest


VOTE FOR ME :)


click here to vote :
http://apps.facebook.com/sosoftsojohnsons/frmProfile.aspx?ProfileId=290


memang takde keje.
actually ade je keje which is kena study utk presentation besok T_T
but i came across this contest in facebook.
menarik sbb the prizes sgt best!
so i joined this contest...
dengan ayat manis punya !!
(asyraf yang mengarang) sebagai reason kenapa sy harus menang.
hehe

silekan join jugak,click sini


and again,
VOTE FOR ME HERE



thanks beedee readers

Sunday, June 20, 2010

HASBI NEEDS HELP

sebagai seorang pelajar yang menuntut ilmu di negara orang, saya sangat memahami keadaan Hasbi. he's a student of IMS Bangalore, tempat adik saya belajar. thanks to nabihah for the info.

kenapa Hasbi memerlukan bantuan?


pada suatu hari yang malang, Hasbi dengan tidak sengaja telah melanggar seorang nenek yang entah dari mana melintas jalan. anda boleh baca cerita kejadian tu kat sini.
it was a small accident tapi nenek tu pengsan after kene langgar.
dan takdir Allah, 4 hari kemudian nenek tersebut meninggal dunia.
Hasbi has to pay for all her medical bills which i think makes sense. but ape yang sy rasa tak patut??
keluarga nenek tersebut telah memfailkan saman terhadap Hasbi sebanyak kira2 RM100 ribu.
100 ribu ringgit..bukan 100 ribu rupiah. masyaAllah..banyaknye.
cuba bayangkan macam mana Hasbi yang masih lagi seorang pelajar,kat negara orang pulak tu..nak menghadapi semua ni.
lagi2 kalau fikir tentang scholarship,and efek dari saman ni terhadap future.

tapi nasib baik Dekan tempat Hasbi belajar berjaya pujuk suami kepada nenek tersebut utk off court. tapi Hasbi harus membayar pampasan kepada keluarga nenek tersebut. hmmm.... jumlahnya tak sikit. dalam RM40 ribu!! tu tak termasuk medical bills lagi (surgery,MRI,CT Scan,etc)

haih...kenapa la keluarga nenek tu mintak pampasan sebanyak tu? tak kesian ke kat budak ni..dah la student lagi,kat perantauan pulak tu.tapi takpe la..daripada on-court sampai habis,lagi la banyak nk kene bayar (RM100 ribu!)

so kat Bangalore,diorang ade buat jualan nasi lemak and mintak sumbangan students sana untuk tolong Hasbi. Ayah Hasbi pon ade mintak2 sumbangan kat Malaysia.
and now,Hasbi dan kawan2 die buat blog untuk minta bantuan kite semua.
alhamdulillah, sy bace ternyata dah banyak orang datang tolong. students kat UK,Australia,Russia,Poland,Mesir,New Zealand dan lain2 dah banyak yang donate. sekarang hasbi hanya memerlukan lebih kurang RM5000 je lagi. (je?? banyak tu 5000 ringgit)


marilah kita sama-sama membantu Hasbi.
maybe ade yang nak bagi sumbangan..atau mungkin mendoakan.
korang boleh bace blog die kat sini : http://hasbineedshelp.blogspot.com/

Saturday, June 19, 2010

GIANTS

what's the first thing that cross your mind about basketball players??



tall isn't it?

last weekend,(the same day when ezy,fren,asyraf and i went to sheraton for the medical seminars) we also went to Tunjungan Plaza a.k.a TP (read : Tey Pey)
there were this huge basketball expo called NBA madness at the center of the mall.



the most interesting part of it..
the NBA players!
the he-must-be-at-least-2meters-tall dudes!


ok,kidding.
so it's just a huge picture.
no NBA player was there.hehe..
look at me. i'm pendek T_T


jantungmanis
at least he make it to the player's armpit.hehe

hug,anyone?

size 6.5 to size 18! haha.

GREEN TEA

i'm a huge fan of green tea. i drink it everyday and i even like it sugarless.
warm is better,especially after taking a long shower. it completes the cozy-ness.
try it :)

not that i first fell in love with green tea because of the taste. yeah trust me, i almost puke when i first try it.hehe.
but now,i crave for it. the strong smell,the light taste,the refreshment... it's like i push the refresh button on my body everytime i take a sip of green tea.

besides,green tea is good for our health.
why?? my top reasons are.....

1. green tea acts as anti-oxidant

oxidants a.k.a body toxic is the source of diseases and boost the aging process. thus,eliminating them is very important.green tea consist of catechins,a powerful anti-oxidant. :)

2. green tea burns fat

yes it's true

3. green tea prolong life

based on the Japanese research.

4. green tea prevent and treat cancers

it breaks havoc in abnormal cells, causing them to self-destruct and
blocks over-production of harmful enzymes which catalysts the cancer growth.


5. green tea soothe stress and boost brain power

this one is definitely true :)
it contains a special compound called theanine,which has been known to stimulate alpha brain waves, calm the body, and promote relaxed awareness :)


6. green tea rejuvenate body, protect it from heart attacks and strokes

it inhibit atherosclerosis :)

7. green tea reduce the high blood pressure

8. green tea prevent and treat diabetes a.k.a kencing manis :p

by increasing the insulin activities,promotes glucose metabolism and block glucose absorption

9. green tea boost immunity

protect our body from the infections. ouh this is helping especially for me who are working in a hospital

10. green tea rehydrate our body



source


see? :)
lets drink green tea everyday

Malaysian Healthcare Seminar & Exhibition

name die ezy. die single :p

booths

nak keje kat prince court! hehehe



after visiting the booths, we went upstairs for the seminars.
my favorite was Dr Yap's!
he's the head of Plastic Surgery Department of Prince Court Hospital.
*ngefans*

beloved housemate and beloved soulmate :)

ezy and i


worth my time!
the seminar was great.
the hospitals exhibition and the brochures were helping especially for us who are stranded here.
it's good to know that Malaysia has the best hospitals in the world :)
the food?? lets just say that my tummy was veeery happy.

XOXO

Wednesday, June 09, 2010

NOT IN THE MOOD


stop bothering about how i rock my life.
you should really bother about your own now
coz life's too short to be wasted

Tuesday, June 08, 2010

MUKA MACAM LUNA MAYA??

Luna Maya


dah lama tahan taknak cakap pasal ni.blurgh!
macam tak paham kenapa kalau orang 1st time jumpe sy,akan tegur muke sy mcm Luna Maya.
sama dari mana?? dari Hong Kong?? (ok,tu lawak surabaya :p)
tang mana pon sy tataw. memang kentang betol la!tipuuuuuuuu.
disamping sbb sy mmg tak pernah suka Luna Maya (die pernah kutuk Malaysia ok!), sy jugak tidak merasakan ade persamaan even dari bulu hidung skalipun. die cantik...sy comot. T_T

kemuncak terjadi pada petang td..
sy pg bank,nak amek western union (yeay!dpt duweetttt bulan ni..hilang sudah zaman pokai).
mase datang, sy disambut oleh Pak guard yang friendly habes.mane tak friendly nye..baru first time jumpe die dah cakap "mbak..koq mbak mirip sama Luna Maya ya?" dan terus tanye opinion kwn2 die. pastu kecoh punye kecoh,sampai kerani bank pon duk tilik menilik muka sy dan gambar di passport sy sambil ckp muke sy mcm minah itu.

haiyyoo..


kalau before this ade doctor yang tak pernah igt nama sebenar sy,tapi selalu panggil sy "luna".. sy boleh tahan lagi.
ini the whole bank was like menilik2 muke ai sbb nk bandingkan dgn luna maya??! that was annoying dan sangat tidak menselesakan (wujudkah perkataan ini??).
lagi2 sekarang ni tengah kecoh pasal video "itu" Luna Maya dengan Ariel.


ouh.tibe2 rase macam nak bergossip.
korang dah tengok ke video "itu" mereka?
hehehe..
kat malaysia maybe tak meluas sangat.
tapi kat sini...each and every corner,everywhere..semua duk transfer mentransfer video "itu".

ariel oh ariel. luna oh luna.

baru brape hari video "itu" luna and ariel keluar... muncul pulak video baru.
ariel and cut tari la pulaaak. cut tari = bini orang,dah ada satu anak.
tak pernah2 ade gossip ariel dan cut tari. tetibe dah ade video "itu". hehe..macam magic kan?? :p


dari sms dan msg2 kat BBM,rupenye ariel hilang external disk die..
and.................the "BEST" part is... dalam tu ade 28 video "itu"

oh ariel,ko saiko!!

anyway,orang yang curi external Ariel nak release satu per satu video-video ariel tu.
macam haremmmm je perangai. cukup2 la tu machaa...kasian pulak kat Ariel. maybe die tak cukup duit nak pegi berubat kat psychiatrist. daripada anda mintak duit tebusan kat ariel, baik lah anda pegi ajak Ariel pg jumpe doctor.jangan lupe,anda pon join therapy skali!



p/s : Ariel dah jadi makin fofuler pulak sekarang. dengar cite kalah Justin Beiber.

Sunday, June 06, 2010

FOLLOW MY LEAD




dance with me in your dreams
hold me tight follow my lead
we'll cross the rainbows and reach the end
they'll stop doubting and realize that everybody can :)




happy happy happy!


p/s : hope u get what i mean :p

Saturday, June 05, 2010

HAPPY 3rd ANNIVERSARY


pejam celik pejam celik,dah 3 tahun dah :)
betul ke ni? macam tak percaya je.rase macam nak lempang diri sendiri pon ade sebab tak percaya sangat.
(ok,tipu je.sakit ooo)

anyways.. 0606 datang lagi.
macam tahun sebelumnye, anniversary datang lagi dalam keadaan kitorang masih berbahagia dan menyayangi satu sama lain.
*sesungguhnya menggunakan bahasa melayu adalah menggelikan kadang2*

ape ek nak cerita?
nak cerita pasal macamana ai boleh sangkut dengan jantungmanis macam tak jelas sangat.
nak cerita pasal macamana ai selalu buli die,macam tak best pulak kutuk diri sendiri kat blog.HAHA.

tinggg!!! (tu bunyi ade idea)
ade due cerita sweetmacamcandy yang sy nak share.


cerita pertama terjadi kat KL. mase tu kitorang kuar pg mid dengan kawan2 sy.
konon2 nak introduce jantungmanis kat kawan2 la kan :p haishh blushing la pulak
setelah berborak,melepak,bershopping dan mentawaf mid... kitorang pon pegi la jusco sebab nak solat. sy sebagai pembuli berjaya,mesti la memaksa si jantungmanis bawak semua plastic bags (hehe...sebenarnye die yang gentleman nak tolong bawakkan)
so terjadi perpisahan di situ. malaysia kan tak macam sini,kat sini musolla pon nak bercampur laki and pompuan.
habis solat,sy dan kawan2 tercari2 la mane pegi si jantungmanis ni..
ok,tak susah pon..pastu jumpe die.
potpetpotpet...(malas nak cerita panjang)...kitorang pon balik ng cab.ade die,sy and dieyla.
mule2 drop die dulu.sy ng dieyla pulak menuju ke UM..baru je seminit drop die,tibe2 jantungmanis call. dalam hati macam "dah agak dah...ni mesti tertinggal barang ke ape ni" sebenarnye,takde barang tertinggal pon.
boleh tak,die call pastu buat gegaye nak borak camtu? HAHA.pastu mase nak letak,die suruh tengok dalam plastic bag..die ade taruk something. alalala~ (proses pencairan bermula)
ade bear kecik dalam tu.haha.bile mase ntah die beli.tp setelah di pikir2,mesti die beli mase kat jusco :)
sy tatktaw la korang mesti pernah dapat hadiah yang mahal2,hadiah yang besar2..
tp bagi sy, and knowing my jantungmanis macammane :p...itu adalah super sweetmacamcandy!!
i was surprised! thank u.


cerita kedua...
mase birthday sy,tahun ni punye (29/4/10)
23 tahun sudah T_T umi saye kawen mase umo 23 tahun.ok,takde kaitan.
sebelum celebrate bersama besties, malam sebelumnya sy keluar ng jantungmanis :)
bile sampai kat Sutos,tak sampai tempat makan lagi..jeng2..die dah bagi hadiah.haha..dia mmg tak sabar,nak tengok ekspresi orang la tu.opkos ai terkejut (tapi takde la terkejut gile pon,hai~~ tu kan birthday ai..terkejut akan betol2 terjadi kalau takde hadiah.HAHAHA)
hadiah tu masih berbungkus lagi,kalau pegang macam kotak plastic.
pastu ade card,jantungmanis tulis camni :

" the hand of time spins,
upon its face

and we grow older and it shows on our faces,

trying to find somewhere we can feel at place,
and not fall behind in the world's breakneck pace,
and we all hold the device,

can u guess what it is? haha..i love you.."



macam boleh agak la kan ape :p
but i was sooo blur so mcm tak paham2.
pastu sampai la tempat makan yang dituju.
after order, sy dengan rakusnya bukak hadiah tersebut.
rakus gile la ni,sampai meleleh air luir..slurp~ slurp~~

jeng3!!!!!


erkkkkkk..
bekas sabun???!

ouh..dapat bekas sabun rupenye..
comel ape.warna pink lagi.
pastu ade gambar hello kitty lagi.
*mencuba segagahnye untuk menjadi kekasih yang memahami*

tapi..knape bagi bekas sabun?
adekah sebab sy mucuk sangat? teguran secara haluskah?

eh,sy serious ni..tapi bekas sabun tu comel sgt2 ok!
actually,sy tak kisah pon dapat bekas sabun pink bergambar hello kitty tersebut. :p
pastu kan, tangan ai gatal nak bukak bekas sabun tu. mane la taw dapat sabun skali. HAHA
bile bukak..mak aih..tisu?! ade segerombolan tisu yang memenuhi ruangan bekas sabun pink bergambar hello kitty itu.
ok,maybe mesej die adalah lepas mandi sila lap badan pakai tisu.adekah??
pastu rupenya dalam tisu tu ade.....*haish..malu la ai nak bagitawww*


dalam tu ade......................




ade.....





*tutop muke*





ade jam tangan :) :) :)

p/s : kepada sesiapa yang berharap dalam kotak sabun tu ade cincin,jangan frust ye :p


kepada yang suke cerita2 di atas,terima kasih.
kepada yang muntah hijau...sile tekan butang [x] sekarang.




kepada jantungmanis :
thanks for everything,
there's no enough space to write them all and my fingers are not that strong :p
i lap u!

Thursday, June 03, 2010

WHAT'S STOPPING YOU?

ever felt the fear of not getting what you want?
because you're just too slow,it's hard to catch up?


you let the dream flow..
you let it go..

then there's a voice inside your deepest core
telling you that this is what you've been looking for



DOESN'T MATTER HOW SLOW YOU GO



there's no such thing as RED LIGHT when it comes to dreaming




go on....