Sunday, June 20, 2010

HASBI NEEDS HELP

sebagai seorang pelajar yang menuntut ilmu di negara orang, saya sangat memahami keadaan Hasbi. he's a student of IMS Bangalore, tempat adik saya belajar. thanks to nabihah for the info.

kenapa Hasbi memerlukan bantuan?


pada suatu hari yang malang, Hasbi dengan tidak sengaja telah melanggar seorang nenek yang entah dari mana melintas jalan. anda boleh baca cerita kejadian tu kat sini.
it was a small accident tapi nenek tu pengsan after kene langgar.
dan takdir Allah, 4 hari kemudian nenek tersebut meninggal dunia.
Hasbi has to pay for all her medical bills which i think makes sense. but ape yang sy rasa tak patut??
keluarga nenek tersebut telah memfailkan saman terhadap Hasbi sebanyak kira2 RM100 ribu.
100 ribu ringgit..bukan 100 ribu rupiah. masyaAllah..banyaknye.
cuba bayangkan macam mana Hasbi yang masih lagi seorang pelajar,kat negara orang pulak tu..nak menghadapi semua ni.
lagi2 kalau fikir tentang scholarship,and efek dari saman ni terhadap future.

tapi nasib baik Dekan tempat Hasbi belajar berjaya pujuk suami kepada nenek tersebut utk off court. tapi Hasbi harus membayar pampasan kepada keluarga nenek tersebut. hmmm.... jumlahnya tak sikit. dalam RM40 ribu!! tu tak termasuk medical bills lagi (surgery,MRI,CT Scan,etc)

haih...kenapa la keluarga nenek tu mintak pampasan sebanyak tu? tak kesian ke kat budak ni..dah la student lagi,kat perantauan pulak tu.tapi takpe la..daripada on-court sampai habis,lagi la banyak nk kene bayar (RM100 ribu!)

so kat Bangalore,diorang ade buat jualan nasi lemak and mintak sumbangan students sana untuk tolong Hasbi. Ayah Hasbi pon ade mintak2 sumbangan kat Malaysia.
and now,Hasbi dan kawan2 die buat blog untuk minta bantuan kite semua.
alhamdulillah, sy bace ternyata dah banyak orang datang tolong. students kat UK,Australia,Russia,Poland,Mesir,New Zealand dan lain2 dah banyak yang donate. sekarang hasbi hanya memerlukan lebih kurang RM5000 je lagi. (je?? banyak tu 5000 ringgit)


marilah kita sama-sama membantu Hasbi.
maybe ade yang nak bagi sumbangan..atau mungkin mendoakan.
korang boleh bace blog die kat sini : http://hasbineedshelp.blogspot.com/

2 comments:

:+:+: Ashikyn :+:+: said...

oh no! hope he can get enough fund. cian die ='(

soffya cik bulan said...

akak ada bc kisah ni hri tu...cmne dh ek kes ni skrg?