Thursday, October 28, 2010

MERAPI VOLCANO ERUPTED AND TSUNAMI IN MENTAWAI

my very very deep condolence to all who were involved and whom families were involved in both disasters that happened in Indonesia few days ago.
2 disasters happened in 24hours time!mashaALLAH..

tsunami in Mentawai was totally unexpected and there were questions about whether Indonesia's system was working properly since the costly warning systems were already installed across Asia after the deadly 2004 tsunami in Aceh. but i guess even if it did work properly, it's not gonna help much since the10-foot wave struck the Mentawai islands just minutes after a massive earthquake offshore. death toll from the earthquake and the tsunami rose to 408 bodies and 303 people were still missing and feared swept out to sea.

while Mount Merapi is Indonesia's most volatile volcano. it was rocked by an eruption which killed at least 35 people ( i'm not sure the current number tho),most of them had asphyxia and major burns on their bodies and covered in volcanic ash which was more than 300 degree Celsius..can u imagine that? we would scream or even cry if some BBQ ash got to our skin..and it's not even 100 degree.

the least that we can do is pray for their safety.
i'm glad that malaysia has sent helps (food,medicines,etc) to both places.

Friday, October 15, 2010

TUDUNG

seperti yang diketahui umum, fashion tudung memang berkembang pesat. kedai jual tudung/shawl tumbuh macam mushroom! apetah lagi blogshop. saya rase dah berjuta-juta lemon blogshops yang jual shawls and tudung.kalau tudung yang korang berkenan kat satu blogshop dah sold out, korang hanya perlu click click dan click ke blogshop lain untuk mencari tudung pojaan hati korang tu. senang kan? blogshop memang penyebab utama pesatnya perkembangan fesyen tudung di malaysia.

sy dah la study kat Indonesia.it's hard to catch up.
bulan ni balik cuti kat malaysia tengah famous fesyen shawl, 4 bulan kemudian balik malaysia lagi dengan niat nak bergaya pakai shawl tapi hampa sebab semua orang dah bertukar fesyen pakai tudung ariani. pulak daaaaaahhhhh~~~

tapi sebenarnye tak kisah sangat pon.ok la lain dari yang lain.
yang penting itu selesa dan menutup aurat.

pendapat saya pasal jenis-jenis tudung di pasaran?

tudung ariani a.k.a tudung ekspres! simple,takyah pakai brooch.
tapi kalau muke korang kecik seciput,terpakse la gune brooch jugak
me like the plain ones.
sengat sesuai untuk dipakai ke kedai runcit sebelah rumah
or dalam keadaan emergency,
contohnye kalau tibe-tibe pakcik bil air datang mintak hutang.
senang macam pakai stokin kan?
tapi kalau salah pilih tudung ekspres ni boleh membuatkan muke korang nampak bulat semacam.

boleh jugak digayakan dengan shawl macam sy pakai tu. :D
saye suke la tudung ni

shawl/selendang.
shawl telah menjadi pojaan hati sejak ia mulai feymes dulu.
sampai sekarang pakai shawl walaupun jantungmanis cakap muke saya bulat macam bola kalau pakai shawls.
hello,cuba kalau awk yang pakai.. mesti macam belon :p
suke shawl sebab takyah "tiup tiup"
u get what i mean kan?
pastu kalau berkedut ke ape, orang tak perasan sangat sebab kite belit belit dan belit die banyak kali so kalau kedut setakat 5 inci tu tadek masalah.

tudung biasa/tudung bawal.
tudung yang memang klasik habes ni tetap tak tenggelam walaupun macam-macam fesyen tudung baru ade sekarang.
yang paling tepat untuk tudung ini adalah SELESA :)
tapi agak leceh sebab kne iron betul2 pastu kene "tiup tiup"
rasa selesa sebab leher korang tak terbelit-belit dengan tudung
and takyah risau sesuai tak ke tak pakai tudung ni.
sebab semua jenis bentuk muka sesuai pakai tudung bawal/tudung biasa ni :)

so the best tudung so far is tudung bawal la kot.


ade satu jenis fesyen tudung yang sy nak try pakai.
tudung syria!
macam syafika pakai.
psst..die dah ajar cara pakai tudung syria ni supaya tak nampak bulat.

tapi sekarang belum ade inner cotton lagi. balik malaysia nnt nak beli la :D

si syafika
dah2,jangan tenung die lama-lama
nanti ade orang marah :p

RESEPI AYAM GORENG PANDAN

*sorry gambar buruks..pakai camera hp je T_T*


hye! mood nak share resepi campak-campak ala nadhirah datang lagi.
kali ni kite campak-campak ayam pula ye.
nama resepi macam gempak tapi tahukah korang resepi ni sangat mudah bin senang?
kalau tak caye,meh kite cuba same-same.

bahan-bahan yang diperlukan :

ayam yang dah dipotong-potong
1/2 sudu teh garam -- jaga kesehatan!
1 sudu teh kicap inggeris
1 sudu teh kicap masin
daun pandan

cara-cara :

1. campurkan kicap inggeris,kicap masin dan garam.kacau hingga garam larut.

2. gaulkan ayam dalam campuran tadi. biarkan 30minit. taknak tunggu lama-lama pun takpe.

3. ambil 2 helai daun pandan, sambungkan hujung hingga membentuk huruf L

4. letakkan potongan ayam di atas sambungan tadi pastu korang putar-putar daun pandan sehingga menutupi seluruh ayam kemudian ikat.

*pandai-pandai la korang putar asalkan ayam tu betul-betul terbungkus supaya masa goreng nanti tak tercabut.

5. ulangi hingga semua ayam terbungkus.

6. goreng itu ayam! wallaa~~ siap :D

BILE SATU RUMAH PAKAI BLACKBERRY

bile SATU rumah pakai blackberry..
rumah jadi bisu..
the only suara yang terdengar adelah bunyi notifications,
and bunyi keypads.
or maybe bunyi TV,
tapi bukan kitorang yang tengok TV,
TV yang tengok kitorang..
autism but we love each other.hehe.

inti entry ini adelah ingin mengucapkan WELCOME TO BB WORLD to my beloved housemates! fren and aulia. :D

and to irah jugak

Tuesday, October 12, 2010

12 oktober 2010

hari ini dalam sejarah. 12.10.10.. date yang takde la cantik mane pon. tapi harini penting bagi sy. hari ini saya judisium a.k.a tahu result setelah 5 tahun menempuhi penat lelah sebagai seorang medical student.

harini starting die sangat tak best. di pagi hari sy berdebar tak hengat,seram sejuk,muke masam kalah cuka yang dah expired,nak senyum pun rasa berat macam ade lori 10tan tersangkut kat pipi. ye, itu la yang akan terjadi bile ko tak berapa confident lulus, bile bende yang paling ko ingat is betapa tergagap-gagap nye ko mase oral exams dan betapa kosongnye paper ko mase exam bertulis. alhamdulillah sy Islam..tawakkal dan selawat,lame-lame macam cool down sket :) Allah knows best.

PASRAH

cool-lah-sangat until judisium start. The doctor start panggil nama, one by one. 2 kemungkinan sahaja, lulus?atau tak lulus? phew susah oo nak control emosi. HAKU NANGIS ok!!bongek,belum ape-ape dah nangis.ishk,emosi jugak nadhirah ni ye. 5 tahun beb sy belajar kat Indonesia. kalau korang kat tempat sy, u'll understand why sy sudah tidak sabar lagi untuk mengangkat kaki dari sini.

ALHAMDULILLAH

it turned out..sy lulus.alhamdulillah. walaupun usaha tak seberapa dan tak rajin macam orang lain. memang Allah bagi peluang sy buat umi and ayah happy harini. :( lepas ni nak rajin laaaaa.berubah please nadhirah.
i'm glad most of my friends pun lulus. kepada yang belum lulus, itu hanyalah success yang tertunda. semoga nanti pelantikan(convo) same-same.
congrats Dr hiziani,Dr Nadia,Dr izyan nadirah,Dr siti auliana,Dr adlina,Dr jaya,Dr zalini, Dr ummu salamah, Dr suriani, Dr nasyrah, Dr Shaheera, Dr Hazri.

and to my beloved groupmates : Dr widriantari rosyamar, Dr bayu prabowo, Dr indah sari, Dr arif rahman, Dr shohibul jannah. mereka yang banyak membantu dalam susah dan senang waktu Dokter muda. :')
this is not the end. it's the start of something better *petikan twitter irah*
banyak lagi yang nak kena pikir pasni. H.O yang scary, nak kene tukar terms from indonesian/latin to english lagi :( caiyokkk my friends!!

terima kasih terutama sekali sy tujukan kepada patients Soetomo Hospital. the best teacher ever! kalau keje bace buku je or hafal mati skali pun kalau takde patients tu,ape yg dibace tu takde guna jugak. patients kat sini tak kedekut, rela je diperiksa oleh dokter muda. they even anggap kitorang macam dokter betul2. yeah kadang-kadang stress jugak nak handle patients yang bermacam-macam ragam ni.but come to think of it,that's fair enough :)

the lectures and doctors..who've been extra sabar dan tak bosan mendidik kitorang. mencurah-curah ilmu diorang nak share. tapi kadang-kadang ape yg diorg ajar masuk telinga kanan,keluar telinga kiri(saya sorang je kot). hehe. thank u docs!

my parents,family. tempat mengadu domba. kalau happy, stress, sedih.. bile call rumah kat malaysia semua masalah hilang :') thanks for the support,doa and everything!

BFF,friends... bertahun-tahun kat sini.and i'm glad bile belajar jauh berbatu-batu dari family ni kite akan sedar yang friends la keluarga kat sini. lama-lama u'll realize true friends is all u need to get thru with everything :) thank u friends.u know who u are.

asyraf elmiza ahmad :) *blush* i dont know what to say.u've been such an amazing guy. i'm lucky to have u.

panjang lebar karangan kali ni.today's wonderful.from now on,bermula lah chapter baru.

so,HYE CHAPTER BARU,be nice to me :)

Monday, October 11, 2010

RESEPI DAGING GORENG


ni resepi campak-campak ala nadhirah.
sangat sesuai untuk dimasak kalau korang dalam keadaan kebulur dan perlu memasak sesuatu dengan pantas. tapi korang jangan la campak kuat-kuat sangat. kang tercampak keluar segala bende dalam kuali tu.
ok lets campak-campak!

bahan-bahan yang diperlukan :

- 500gram daging yang sudah dihiris
- garam dan kunyit secukupnya
- 2 sudu makan minyak masak
- 1/2 biji bawang besar - dihiris
- cili - dihiris

cara-cara :

1.gaulkan daging dengan garam dan kunyit. garam takyah taruk banyak sangat. sila jaga kesehatan! :)

2.panaskan kuali, masukkan daging yang dah digaul dengan garam+kunyit tadi dalam kuali TANPA MINYAK.
*boleh taruk air sikit je, jangan banyak-banyak sebab nanti air daging tu keluar jugak kan*

3. tutup kuali. biarkan seketika sampai daging masak/air kering.

4. bile daging dah masak, masukkan minyak kemudian masukkan bawang besar dan cili.

5. kacau-kacau sikit..then SIAP!

sangat sedap dimakan bersama nasi putih dan kicap.
simple tapi puas! :)

FORENSIC

gambar-gambar mase posting kat forensik with my groupmates.
group yang takkan saya lupakan.
dalam susah dalam senang :)
i lebiu ols!





aik??kenapa takde gambar bersama buku??

ANAK BERUANG

saya yang muke berminyak dengan tudung selebet bersama anak beruang


harini dapat anak angkat baru, si beruang yang sampai sekarang takde nama lagi.
gedik ek soft toys pon nak bagi nama. SUKE HATI la :p
saye takde pets kat Surabaya.
orang lain bela kucing kite bela soft toys je la T_T

terima kasih jantungmanis!
awak memang manis, nak pengsan dah dengan kemanisan awak.