Friday, October 15, 2010

RESEPI AYAM GORENG PANDAN

*sorry gambar buruks..pakai camera hp je T_T*


hye! mood nak share resepi campak-campak ala nadhirah datang lagi.
kali ni kite campak-campak ayam pula ye.
nama resepi macam gempak tapi tahukah korang resepi ni sangat mudah bin senang?
kalau tak caye,meh kite cuba same-same.

bahan-bahan yang diperlukan :

ayam yang dah dipotong-potong
1/2 sudu teh garam -- jaga kesehatan!
1 sudu teh kicap inggeris
1 sudu teh kicap masin
daun pandan

cara-cara :

1. campurkan kicap inggeris,kicap masin dan garam.kacau hingga garam larut.

2. gaulkan ayam dalam campuran tadi. biarkan 30minit. taknak tunggu lama-lama pun takpe.

3. ambil 2 helai daun pandan, sambungkan hujung hingga membentuk huruf L

4. letakkan potongan ayam di atas sambungan tadi pastu korang putar-putar daun pandan sehingga menutupi seluruh ayam kemudian ikat.

*pandai-pandai la korang putar asalkan ayam tu betul-betul terbungkus supaya masa goreng nanti tak tercabut.

5. ulangi hingga semua ayam terbungkus.

6. goreng itu ayam! wallaa~~ siap :D

1 comment:

iecka ♥ said...

k.nad! hehe.nmpak sedap laaaa.hehe.nak kena try nieyh.hehehe.