Friday, October 15, 2010

TUDUNG

seperti yang diketahui umum, fashion tudung memang berkembang pesat. kedai jual tudung/shawl tumbuh macam mushroom! apetah lagi blogshop. saya rase dah berjuta-juta lemon blogshops yang jual shawls and tudung.kalau tudung yang korang berkenan kat satu blogshop dah sold out, korang hanya perlu click click dan click ke blogshop lain untuk mencari tudung pojaan hati korang tu. senang kan? blogshop memang penyebab utama pesatnya perkembangan fesyen tudung di malaysia.

sy dah la study kat Indonesia.it's hard to catch up.
bulan ni balik cuti kat malaysia tengah famous fesyen shawl, 4 bulan kemudian balik malaysia lagi dengan niat nak bergaya pakai shawl tapi hampa sebab semua orang dah bertukar fesyen pakai tudung ariani. pulak daaaaaahhhhh~~~

tapi sebenarnye tak kisah sangat pon.ok la lain dari yang lain.
yang penting itu selesa dan menutup aurat.

pendapat saya pasal jenis-jenis tudung di pasaran?

tudung ariani a.k.a tudung ekspres! simple,takyah pakai brooch.
tapi kalau muke korang kecik seciput,terpakse la gune brooch jugak
me like the plain ones.
sengat sesuai untuk dipakai ke kedai runcit sebelah rumah
or dalam keadaan emergency,
contohnye kalau tibe-tibe pakcik bil air datang mintak hutang.
senang macam pakai stokin kan?
tapi kalau salah pilih tudung ekspres ni boleh membuatkan muke korang nampak bulat semacam.

boleh jugak digayakan dengan shawl macam sy pakai tu. :D
saye suke la tudung ni

shawl/selendang.
shawl telah menjadi pojaan hati sejak ia mulai feymes dulu.
sampai sekarang pakai shawl walaupun jantungmanis cakap muke saya bulat macam bola kalau pakai shawls.
hello,cuba kalau awk yang pakai.. mesti macam belon :p
suke shawl sebab takyah "tiup tiup"
u get what i mean kan?
pastu kalau berkedut ke ape, orang tak perasan sangat sebab kite belit belit dan belit die banyak kali so kalau kedut setakat 5 inci tu tadek masalah.

tudung biasa/tudung bawal.
tudung yang memang klasik habes ni tetap tak tenggelam walaupun macam-macam fesyen tudung baru ade sekarang.
yang paling tepat untuk tudung ini adalah SELESA :)
tapi agak leceh sebab kne iron betul2 pastu kene "tiup tiup"
rasa selesa sebab leher korang tak terbelit-belit dengan tudung
and takyah risau sesuai tak ke tak pakai tudung ni.
sebab semua jenis bentuk muka sesuai pakai tudung bawal/tudung biasa ni :)

so the best tudung so far is tudung bawal la kot.


ade satu jenis fesyen tudung yang sy nak try pakai.
tudung syria!
macam syafika pakai.
psst..die dah ajar cara pakai tudung syria ni supaya tak nampak bulat.

tapi sekarang belum ade inner cotton lagi. balik malaysia nnt nak beli la :D

si syafika
dah2,jangan tenung die lama-lama
nanti ade orang marah :p

4 comments:

:+:+: Ashikyn :+:+: said...

dah tak update sangat fesyen2 ni. hehe..
tanx pika! bile pika demo, bru kite "o0o0o0o...o0o0o...macam tu ke cara pakai die" hahaha.. tanx girls!

iecka ♥ said...

k.nad! terkejut pika.bru nak comment sekali nmpk ada muka yg familiar.hehe.
alololo.k.nad cantik! pakai ape pun nampak cantik.hehe.pika plg suka tgk k.nad mase dkt ospek 2010.hehe.u look glowing! :)) tak sbr nk tgk k.nad pakai tudung syria! :))

Izyan Nadirah said...

oh cmane nk pakai tudung syria tak nmpak bulat? (O_o)

nadhirah mohd shakri said...

irah : hehe.kne gunting sket kat inner cotton tu..nnt aku wat entry psal tu k